Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Δυσοίωνες οι προοπτικές για τον κλάδο της κτηματαγοράς μεσοπρόθεσμα

Εξαιρετικά δυσοίωνες καταγράφονται οι προοπτικές για τον κλάδο της κτηματαγοράς 

Όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΟΒΕ, ακίνητα που ήταν περιζήτητα για την εκμετάλλευσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, για την απόκτηση Golden Visa και για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, πλέον δεν έχουν ζήτηση.


Εξαιρετικά δυσοίωνες καταγράφονται οι προοπτικές για τον κλάδο της κτηματαγοράς και της οικοδομής τους επομένους μήνες, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Μπορεί η κτηματαγορά τα τελευταία έτη να άνθισε λόγω των ακινήτων που αγοράστηκαν τα τελευταία χρόνια είτε από εγχώριους επενδυτές, είτε από αλλοδαπούς, ωστόσο οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

Στα αζήτητα… πολλά ακίνητα

Ακίνητα που ήταν περιζήτητα για την εκμετάλλευση τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, για την απόκτηση Golden Visa και για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, πλέον δεν έχουν ζήτηση και οι προοπτικές στον ορατό ορίζοντα δεν είναι ευοίωνες.

Τα στοιχεία της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο δείχνουν πως καταγράφεται επιδείνωση στην πρόθεση των νοικοκυριών για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -94,7 μονάδες.

Η πτώση της ζήτησης καθηλώνει την οικοδομική δραστηριότητα και μειώνει τις τιμές των ακινήτων.

Σημειώνεται πως τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για το μέγεθος της οικοδομικής δραστηριότητας που αφορούν στον μήνα Απρίλιο 2020, έδειξαν πως στο σύνολο της χώρας η οικοδομική δραστηριότητα με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 973 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 194,8 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 961,9 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 22,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 21,8% στην επιφάνεια και κατά 18,7% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σύμφωνα με κτηματομεσίτες η κορύφωση των μειώσεων στις τιμές πώλησης των ακινήτων αναμένεται να καταγραφεί μετά την καλοκαιρινή σεζόν και σταδιακά έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Θα εξαρτηθεί δε από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, την εγχώρια δυναμική της μεσαίας τάξης, τη στάση των αλλοδαπών επενδυτών, τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση στην ελληνική κτηματαγορά και την ζητούμενη τιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365