Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Τι ισχύει με τον υπολογισμό των αναπηρικών επιδομάτων

Εισοδηματικά κριτήρια

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στο Πρόγραμμα, χωρίς να συνυπολογίζονται τα ποσά αναπηρικών επιδομάτων που δήλωσαν φέτος στο Ε1.Ολοκληρώθηκε, μετά και από σχετική παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η επίλυση του προβλήματος που είχε προκύψει στην υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (πρώην ΚΕΑ) ως προς τα ποσά των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, τα οποία οι πολίτες δηλώνουν φέτος στους κωδικούς 781-782 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία τα ποσά των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων καταχωρούνται στους κωδικούς 781-782 του Ε1. Έτσι οι πολίτες δήλωσαν τα εισπραχθέντα κατά το 2019 ποσά των εν λόγω επιδομάτων, στην υποκατηγορία «Λοιπές περιπτώσεις» των κωδικών 781-782.

Αυτό όμως είχε σαν συνέπεια η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» να συνυπολογίζει τα ποσά αυτά στα εισοδήματα των αιτούμενων νοικοκυριών, παρότι ο νόμος τα εξαιρεί, με αποτέλεσμα ορισμένα νοικοκυριά να μην μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, αν και το δικαιούνταν.

Σε απάντηση σχετικού εγγράφου του Συνηγόρου του Πολίτη, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε την Ανεξάρτητη Αρχή ότι το πρόβλημα έχει πλέον επιλυθεί και οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στο Πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» χωρίς να συνυπολογίζονται στο εισόδημα των νοικοκυριών τους τα ποσά προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων που δηλώθηκαν ή πρόκειται να δηλωθούν στην υποκατηγορία «Λοιπές περιπτώσεις» των κωδικών 781-782 των φορολογικών δηλώσεων Ε1.

Εισοδηματικά κριτήρια

Υπενθυμίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και μικρής αξίας κινητή και ακίνητη περιουσία, αλλά και άστεγοι.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως:

200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Σύνθεση Νοικοκυριού - Εξαμηνιαίο Εισόδημα
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 1.200€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος
1800€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη
2.100€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη
2.400€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια  με τέσσερα ανήλικα μέλη
2.700€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα  και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη
3.000€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365