Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Θεσσαλονίκη: Γιατί εκτινάχθηκαν τα κρούσματα - Τι λένε στελέχη του ΕΟΔΥ

Στον κεντρικό δήμο τα μισά κρούσματα του νομού

Τέσσερις φορές πάνω από Αττική η Θεσσαλονίκη σε ποσοστό κρουσμάτων κορωνοϊού αναλόγως του πληθυσμού. Στον κεντρικό δήμο τα μισά κρούσματα του νομού.


Ο Αύγουστος ήταν ο μήνας με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός και υπάρχει γι' αυτό εξήγηση. Όπως εξήγηση υπάρχει και για τους αυστηρούς περιορισμούς στη Χαλκιδική που ξένισαν πολλούς.

Τα αρμόδια στελέχη του ΕΟΔΥ δίνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις για όλα και δείχνουν τις αιτίες του κακού, στη βάση στοιχείων. Θα δείξει αν οι φόβοι και οι εκτιμήσεις για 500 κρούσματα ημερησίως αυτές ή τις επόμενες μέρες θα επαληθευτούν ή θα διαψευστούν (στο τέλος του μήνα προβλεπόταν, αλλά ευτυχώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αξιοσημείωτη μείωση αντί για αύξηση...).

Άλλωστε, αυτές προκύπτουν από μαθηματικά μοντέλα υπολογισμών, τα οποία όμως είναι ευμετάβλητα. Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιοι περίμεναν αυτή την έκρηξη κρουσμάτων για λίγο και ακολούθως (ως το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου) περίμεναν μια ισορροπία στα ημερήσια κρούσματα μεταξύ 200 και 300, δηλαδή σε μια κατάσταση διαχειρίσιμη, που προφανώς θα βαίνει μειούμενη όσο περιορίζεται η θερινή χαλάρωση και αποδίδουν τα μέτρα που λαμβάνονται.

Παραθέτουμε ορισμένα διασταυρωμένα στοιχεία από την ανάλυση της επιδημιολογικής κατάστασης ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, που κάνει ο ΕΟΔΥ. Αφού διευκρινιστεί ότι ο ΕΟΔΥ δεν παίρνει απλώς τηλέφωνο κάθε μέρα τα νοσοκομεία αναφοράς και παίρνει τρεις αριθμούς για να μας τους ανακοινώσει. Η δουλειά του είναι πολύ πιο περίπλοκη και σε βάθος. Οι άνθρωποι που νοσούν καλούνται να δώσουν δεδομένα για το πού μπορεί να κόλλησαν τον ιό και πολλά άλλα, ώστε να γίνεται μια σοβαρή επιστημονική ανάλυση και να βγαίνουν ουσιαστικά και αξιοποιήσιμα επιδημιολογικά δεδομένα για να λαμβάνονται ακολούθως και οι όποιες αποφάσεις για μέτρα.

Στοιχεία

Το ένα στα έξι κρούσματα του Αυγούστου συνδέεται με ταξίδι σε όλη τη χώρα. Από μόνο του αυτό είναι ένα δεδομένο, που μπορεί να εξηγήσει την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν φταίει ο τουρισμός. Καλώς άνοιξε, λένε οι αρμόδιοι. Ωστόσο, εκ των υστέρων δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραδέχονται πως δεν έπρεπε να ανοίξει από την αρχή χωρίς την προϋπόθεση του τεστ στη χώρα προέλευσης των επισκεπτών 72 ώρες πριν το ταξίδι. Παρόλα αυτά, οι τουρίστες που νόσησαν και έφεραν τον κορωνοϊό στη χώρα μας ήταν ελάχιστοι. Σε περίπου 4.000 ελέγχους που έγιναν σε 400 ξενοδοχεία της χώρας βρέθηκαν μόλις δυο θετικοί στην Κέρκυρα. Σύμφωνα πάντα με τις αναλύσεις που κάνουν οι επίσημοι κρατικοί φορείς.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ:

Από τα περίπου 900 διερευνημένα κρούσματα στον νομό Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο, σε σύνολο σχεδόν 1.000 κρουσμάτων στο ίδιο διάστημα, περισσότερα από 120 συνδέονται με ταξίδι. Η δε αύξηση των κρουσμάτων στον νομό Θεσσαλονίκης αναλογικά με τον πληθυσμό είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με την Αττική. Η Θεσσαλονίκη είναι τέσσερις φορές πάνω από την Αττική σε ποσοστό κρουσμάτων αναλόγως του πληθυσμού. Τα μισά από τα κρούσματα του Αυγούστου στο νομό Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν στον κεντρικό δήμο. Και τα αυξημένα κρούσματα συνολικά στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία έχουν δυο «κόκκινες» περιοχές: τη Χαλκιδική και τα Βαλκάνια.

Όπως εξηγούν τα στελέχη του ΕΟΔΥ, ήταν πολύ μεγάλη η διασπορά και η μετάδοση του κορωνοϊού σε επιβεβαιωμένα κρούσματα που συνδέονται με επισκέψεις στη Χαλκιδική. Όπως πολλά είναι τα κρούσματα που συνδέονται όχι τόσο με τους τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες (όχι τουλάχιστον τον Αύγουστο), αλλά κυρίως με τα πήγαινε – έλα Ελλήνων σε γειτονικές χώρες, με αλλοδαπούς εργάτες γης και γενικότερα με διασυνοριακές μετακινήσεις. Η Χαλκιδική αποτέλεσε την εστία μετάδοσης του κορωνοϊού και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας (υπενθυμίζεται η περίπτωση των επτά γιατρών από τη Λάρισα που κόλλησαν τον ιό σε διακοπές στη Χαλκιδική). Μένει να διερευνηθεί σε πόσες... Αυτό, λένε τα στελέχη του ΕΟΔΥ, εξηγεί και τη λήψη σκληρών μέτρων.

Ένα ακόμη ζήτημα που φοβίζει και για το εγγύς μέλλον τους αρμόδιους είναι τα γηροκομεία και οι άλλες προνοιακές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. Εκεί η κατάσταση είναι ελεγχόμενη σε ό,τι αφορά στους φιλοξενούμενους, δηλαδή τους ηλικιωμένους, όχι όμως και στους εργαζόμενους και συνεργαζόμενους (προμηθευτές κτλ.). Από αυτούς ελλοχεύει ο κίνδυνος εισαγωγής του κορωνοϊού σε μια τέτοια ευαίσθητη δομή, που έχει συνήθως ως αποτέλεσμα να νοσήσουν πάρα πολλά άτομα, που είναι δύσκολα διαχειρίσιμα, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι αντιστάσεις του οργανισμού είναι περιορισμένες. Γι' αυτό και ετοιμάζονται πλέον τα πρωτόκολλα, τα μέτρα, ο έλεγχος και η ενημέρωση των εργαζομένων, προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα ανάλογα του παρελθόντος, όπου επίσης η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη «πληγώθηκαν».

Επίσης, γάμοι και άλλες εκδηλώσεις συνάθροισης κοινού (όπως στην περιοχή του γάμου στους Αμπελόκηπους με 65 κρούσματα...) αποτέλεσαν άλλη μια αιτία της έκρηξης των αυγουστιάτικων κρουσμάτων στην περιοχή. Ακολούθησαν τα περιοριστικά μέτρα και ηρέμησε η κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365