Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Κορονοϊός: Αγωνία για τη λειτουργία των σχολείων και την πορεία του ιού – “Τάξεις σαν κλειστή κάψουλα με ξεχωριστά διαλείμματα”

Οι νέοι να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης ζητά ο Μάριος Λαζανάς

Για γενικό lockdown μόνο αν υπάρχει μεγάλη καταστροφή κάνει λόγο ο Νίκος Σύψας. Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για το άνοιγμα των σχολείων αναφέρει ο Γκίγκας Μαγιορκίνης. Οι νέοι να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης ζητά ο Μάριος Λαζανάς.

 
Ο κορονοϊός βρίσκεται πάντα εδώ. Για την ακρίβεια δε έφυγε ποτέ και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος παρά το θετικό γεγονός της σημερινής μείωσης των κρουσμάτων που έπεσαν μετά από αρκετές ημέρες κάτω από τα 200.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες τόσο για την πορεία που θα έχει ο κορονοϊός στην Ελλάδα καθώς και για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα γίνει με τους μαθητές να φορούν μάσκα για να προφυλαχθούν και να προφυλάξουν από το κορονοϊό.

Όπως τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ “Οι τάξεις θα λειτουργήσουν σαν κλειστή κάψουλα με ξεχωριστά διαλείμματα» καθώς διαβεβαίωσε πως «ένα κλειστό σύστημα ελέγχεται πολύ εύκολα».

«Δεν θα κερδίσουμε πολλά μεταφέροντας μια εβδομάδα αργότερα την έναρξη των σχολείων… Να γυρίσουν οι οικογένειες 1η Σεπτεμβρίου στα σπίτια τους, να παραμείνουν μια εβδομάδα σπίτια τους και να παρακολουθούν τα παιδιά οι γονείς αν έχουν συμπτώματα, και μετά είναι ασφαλές να πάνε σχολειά ανεξάρτητα από ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση» σημείωσε το μέλος της επιτροπής «σοφών» για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

«Είναι σοβαρές επιπτώσεις για ένα παιδί ψυχικά και σωματικά, αν δεν πάει σχολείο, είναι προτιμότερο να πάει ακόμη και με σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση» εξήγησε ο κ. Σύψας.

Για το μοντέλο αντιμετώπισης του κορονοϊού στη χώρα μας ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown έκτος αν υπάρχει μεγάλη καταστροφή που δεν προβλέπεται». Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο δείκτης R είχε ξεπεράσει το 1 στα μέσα Ιουλίου, τώρα είναι 1 ή λίγο χαμηλότερο από το 1 γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, και η πιο ασφαλής εκτίμηση είναι πιθανότατα το 0,90.

«Η στρατηγική είναι στοχευόμενα μέτρα σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο. Αυτή είναι η στρατηγική, και αυτή θα συνεχίσουμε» είπε.

Μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση

Αναφορικά στην στην εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι θα έχουμε κορύφωση κρουσμάτων έως τα τέλη Αυγούστου και μετά αν εφαρμοστούν τα μέτρα η ελπίδα είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση το Σεπτέμβρη, ο κ. Σύψας συμφώνησε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα γιατί υπήρχε ο Δεκαπενταύγουστος, συνωστισμοί, εστίες σε τουριστικές περιοχές, και ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες του. 

«Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, «είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλά κρούσματα, αλλά είναι παρήγορο ότι δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή να έχουμε καθημερινό διπλασιασμό των κρουσμάτων».

Μαγιορκίνης: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για το άνοιγμα των σχολείων

Ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για την αύξηση των κρουσμάτων που επιφέρει ο κορονοϊός αλλά και για τα μέτρα στα σχολεία και χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες ημέρες για το άνοιγμά τους.

Ο κ. Μαγιορκίνης θα εμφανιστεί από αύριο στην καθημερινή ενημέρωση στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα πάει η κατάσταση με τα κρούσματα στην Αττική καθώς τα μέτρα ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και για το αν συμφωνεί με την παράταση της μίας εβδομάδας – στις 14 αντί για τις 7 Σεπτεμβρίου – που ενδέχεται να δοθεί, τόνισε πως όλα τα εξαρτηθούν από το «πώς θα κινηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες».

Αναφορικά με τη μάσκα σε μαθητές και καθηγητές ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως «υπάρχουν ενδείξεις πως οι μαθητές, ως έναν βαθμό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μάσκα με ασφάλεια». Για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις τόνισε πως πρέπει να «λάβουμε υπόψη ότι η μετάδοση στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλότερη και μας επιτρέπει να έχουμε διαφορετικά μέτρα στις σχολικές αίθουσες».

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική ανέφερε ότι θα πρέπει να περιμένουμε ως το τέλος της εβδομάδας για να δούμε τον αντίκτυπο των μέτρων που ελήφθησαν. Παράλληλα αναφέρθηκε σε νέα, πιθανά μέτρα που μπορεί να τεθούν σε ισχύ όπως η μείωση πυκνότητας σε μαγαζιά, σε μέσα μεταφοράς και σε πιο αυστηρή επιτήρηση των μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Τέλος για τον αν θα υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων μόλις επιστρέψουν οι τουρίστες στις βάσεις τους ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι θα έχουμε έκρηξη της διασποράς γιατί μέχρι στιγμής ένα μεγάλο ποσοστό έχει λάβει το μήνυμα και προστατεύει τους άλλους. Πολλοί έχουν ζητήσει να κάνουν το τεστ, εταιρείες ζητούν τηλεργασία».

Λαζανάς: Οι νέοι να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης

Ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς αναφέρθηκε για κρίσιμες επόμενες ημέρες στο μέτωπο του κορονοϊού και μιλώντας σε κεντρικό δελτίο του OPEN αναφέρθηκε στα φαινόμενα που παρατηρούνται στους γάμους και στα περιστατικά συνωστισμού ενώ ζήτησε από τους νέους να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζήτησε τις επόμενες επτά ημέρες από τότε που θα επιστρέψουν να μειώσουν τις επαφές τους για να μειώσουν τις πιθανότητες μεταδοτικότητας. Παράλληλα δεν απέκλεισε παραπάνω μέτρα στην Αττική να συνεχίσει να είναι στο “κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365