Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

Στα δύο «σπάει» το Δώρο Χριστουγέννων 2020 - Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Σε δύο... δόσεις θα καταβληθεί φέτος το Δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα

Η καταβολή του τμήματος του Δώρου που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή θα γίνει νωρίτερα, γύρω στις 15 Δεκεμβρίου.


Σε δύο... δόσεις θα καταβληθεί φέτος το Δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα στους μισθωτούς που μπήκαν σε αναστολή σύμβασης και στους εποχικούς που έμειναν φέτος εκτός δουλειάς, δηλαδή δεν επαναπροσλήφθηκαν επειδή το εποχικό ξενοδοχείο τους δεν λειτούργησε.

Σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή στο μίνι-εργασιακό νομοσχέδιο, όσοι εργαζόμενοι εντάχθηκαν σε κάποιο από τα έκτακτα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, θα λάβουν και αυτοί δώρο Χριστουγέννων αναλογικά με το χρονικό διάστημα που λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ανά μήνα.

Στις περιπτώσεις που η εργασιακή σύμβαση των μισθωτών τέθηκε σε αναστολή κάποια χρονική περίοδο μεταξύ 1ης Μάίου έως και 31ης Δεκεμβρίου, το Δώρο καταβάλλεται μειωμένο, καθώς λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ο χρόνος που η εργασιακή σύμβαση ήταν σε αναστολή.

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή ή οι εποχικοί που δεν επαναπροσλήφθηκαν δικαιούνται το ποσό εκ του Δώρου  Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα που λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, το οποίο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, με βάση υπολογισμού τα 524 ευρώ ανά μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του τμήματος του Δώρου που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή θα γίνει νωρίτερα, γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να τονωθεί η κατανάλωση στην αγορά εν όψει εορτών.

Το υπόλοιπο σκέλος του Δώρου που αντιστοιχεί στην αναλογία του εργοδότη και υπολογίζεται με βάση τους μισθούς του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος θα καταβληθεί στην ώρα του, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου.

Εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής

Στην επίμαχη διάταξη του μίνι-εργασιακού νομοσχεδίου προβλέπεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων 2020 σε εργαζομένους που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης από 1ης Μαΐου και μετά.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα της αναστολής δεν θα υπολογιστεί με τον ονομαστικό μισθό, αλλά με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ.

Η διάταξη για το Δώρο Χριστουγέννων 2020 προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου έως την 31 η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο από τον εργοδότη, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της.

Το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή 2 μήνες, θα λάβει από το κράτος 137 ευρώ ως Δώρο Χριστουγέννων.

Για τους υπόλοιπους έξι μήνες, δηλαδή για 183 ημέρες, το τμήμα του Δώρου που θα λάβει από τον εργοδότη του με βάση τον μισθό του ανέρχεται σε 769 ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα λάβει 906 ευρώ, «μετρώντας» απώλεια 100 ευρώ περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365