Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Το σχέδιο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από το 2021 - Μειώνεται και το ανώτατο πλαφόν

Διαβάστε λεπτομέρειες

«Κορωνίδα» των προωθούμενων μέτρων θεωρείται η ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των εισφορών.


Με κεντρικό στόχο τη συγκράτηση της ανεργίας και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης αυτό τον δύσκολο χειμώνα, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη το πρόγραμμά του για την αγορά εργασίας.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Thessaloniki Heiexpo Forum (σε αντικατάσταση της ΔΕΘ), ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει την επόμενη δέσμη μέτρων στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, όπως και το πλέγμα παρεμβάσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους (επιδόματα, ελαφρύνσεις, αναδρομικά κ.α.)

«Κορωνίδα» των προωθούμενων μέτρων θεωρείται η ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, με ισχύ από το 2021.

Ως μέτρο για την ενίσχυση της απασχόλησης, η μείωση των εισφορών ενδέχεται να έχει χαρακτήρα:

- ποσοστιαίας μείωσης έως και δύο μονάδων το 2021, ώστε να υπάρξει αισθητή ελάφρυνση και για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους, 

- μείωσης του ανώτατου πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών από τις 6.500 ευρώ που είναι σήμερα, σε ένα ποσό κοντά στις 3.000 ευρώ, είτε για το σύνολο των εισφορών είτε μόνο για τις εισφορές υγείας.

Υπενθυμίζεται πως με την τελευταία μείωση εισφορών που εφαρμόστηκε από την 1η Ιουνίου 2020 μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, το βασικό πακέτο κάλυψης μισθωτού έχει διαμορφωθεί στο 39,66%, με το 15,33% να βαρύνει τον εργαζόμενο και το 24,81% τον εργοδότη.

Μια νέα μείωση δύο ποσοστιαίων μονάδων θα σημαίνει πως το βασικό πακέτο κάλυψης θα φτάσει στο 37,66%, γεγονός που σημαίνει ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους της τάξης του 5%.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει και την δραστική μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που αποτελεί βασική προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την μείωση να φτάνει το 50% από το 2021, με προοπτική την πλήρη κατάργησή της ΕΕΑ ως το τέλος του 2022.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν η μείωση θα είναι οριζόντια, δηλαδή θα μειωθούν κατά 50% οι συντελεστές του φόρου, ή θα αυξηθεί το σημερινό όριο των 12.000 πάνω στο οποίο επιβάλλεται π εισφορά στα 20.000 ευρώ, ώστε να καλύψει τα μεσαία εισοδήματα με προοπτική για να καταργηθεί πλήρως τον μεθεπόμενο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365