Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Πάνω από 30 δισ. κόκκινα δάνεια «ξεφορτώνονται» οι τράπεζες

Ένα σημαντικό βήμα προς την εξυγίανση των ισολογισμών τους κάνουν φέτος οι τράπεζες

Παρά την πανδημία, οι τιτλοποιήσεις προχωρούν κανονικά, με τις τρεις πρώτες τράπεζες να έχουν ήδη υποβάλει αίτημα για ένταξη στη συστημική λύση «Ηρακλής».


Ένα σημαντικό βήμα προς την εξυγίανση των ισολογισμών τους κάνουν φέτος οι τράπεζες, προχωρώντας σε τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 31 δισ. ευρώ, πουλώντας το μισό περίπου από το «τοξικό» δανειακό χαρτοφυλάκιο όπως διαμορφωνόταν στα τέλη του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περυσινό Δεκέμβριο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 68,5 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 7,6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους χάρη στην τιτλοποίηση «Cairo» που ολοκλήρωσε η Eurobank. 

Έκτοτε, όλες οι συστημικές τράπεζες μπήκαν στον «χορό» των τιτλοποιήσεων, με την Alpha Bank να ανακοινώνει την τιτλοποίηση-μαμούθ του Galaxy, ύψους 10,6 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους, την Πειραιώς να εξαγγέλλει τιτλοποιήσεις 7 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα και την Εθνική να παίρνει σειρά για συναλλαγές 6 δισ. ευρώ επίσης εντός του έτους.

Παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία, οι παραπάνω συναλλαγές προχωρούν κανονικά, με τις τρεις πρώτες τράπεζες να έχουν ήδη υποβάλει αίτημα για ένταξη στη συστημική λύση «Ηρακλής» που θα βελτιώσει την τιμολόγηση των χαρτοφυλακίων χάρη στο μηδενικό ρίσκο που επιφέρουν οι κρατικές εγγυήσεις. Η τιτλοποίηση της Eurobank έχει ήδη πάρει το πράσινο φως, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες δρομολογούν συντόμως ανάλογες διαδικασίες.

Η Eurobank έχει ανακοινώσει ότι μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει στο 15,6%, ενώ μετά το Galaxy ο αντίστοιχος δείκτης να μειωθεί στο 24% για την Alpha Bank. Μετά από τις εν λόγω συναλλαγές, ο δείκτης NPL του ελληνικού τραπεζικού κλάδου εκτιμάται από την ΤτΕ ότι θα διαμορφωθεί στο 25%, έναντι 2,7% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση.

Η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με διαδικασίες «fast track», όμως, κάθε άλλο παρά «φθηνές» είναι για τα εγχώρια ιδρύματα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κεντρικής τράπεζας όπως αυτές αποτυπώνονται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εκδόθηκε τον Ιούνιο, η επίπτωση από τις τιτλοποιήσεις στο Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας των τραπεζών θα ανέλθει κατά μέσο όρο σε τρεις μονάδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365