Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Η μείωση εισφορών «πνίγει» τον ΟΑΕΔ - Δραματικές προβλέψεις για μείωση εσόδων κατά 56%

Αντιμέτωπος με οικονομικό «κραχ» είναι ο ΟΑΕΔ

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης επιβεβαίωσε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. τα χειρότερα σενάρια, που μεταφράζονται σε μείωση των εσόδων του Οργανισμού κατά 1,2 δισ.ευρώ ετησίως.Αντιμέτωπος με οικονομικό «κραχ» είναι ο ΟΑΕΔ μετά την εξαγγελθείσα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες από το 2021, που θα προέλθει αποκλειστικά από το ποσοστό επί του μισθού που παρακρατείται υπέρ ανεργίας.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί μείωσης των εισφορών από το επόμενο έτος μπορεί να ικανοποίησαν εργαζόμενους και επιχειρήσεις, όμως έδωσαν τη χαριστική βολή στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ που ήδη «αγκομαχούσε» να φέρει εις πέρας την παράταση της επιδότησης ανεργίας χιλιάδων ανέργων από τον Μάρτιο κι έπειτα που ξέσπασε η πανδημία.Ήδη ο Οργανισμός χρειάζεται ετησίως το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας και για λοιπά πάγια έξοδα. Μάλιστα με τις επιπλέον πρωτοβουλίες στήριξης των ανέργων που έλαβε κατά το εξάμηνο Μαρτίου - Αυγούστου λόγω COVID 19, εμφάνισε έλλειμμα στον προϋπολογισμό του κατά 180 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για την μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας, αναμένεται να μειώσουν κατακόρυφα τα έσοδά του και να αυξήσουν δραματικά τις δαπάνες του. Υπενθυμίζεται πως για κάθε μία μονάδα αύξησης της ανεργίας (που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 ανέργους) ο Οργανισμός επιβαρύνεται με 20-22 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

«Θηλιά» η μείωση εσόδων
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, ο Διοικητής του Οργανισμού Σπύρος Πρωτοψάλτης επιβεβαίωσε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. τα χειρότερα σενάρια, που μεταφράζονται σε μείωση των εσόδων του κατά 56%, λόγω του «ψαλιδίσματος» των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά 3 μονάδες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα έσοδα του ΟΑΕΔ από τις εισφορές θα μειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ περίπου ετησίως, αν λάβει κανείς υπόψη του και τη μείωση κατά 0,9% που έχει ήδη νομοθετηθεί και ισχύει από 1/6/2020. 

Έτσι για τον ΟΑΕΔ θα μείνουν 700 εκατ. ευρώ ετησίως, μετά και την παρακράτηση του 30% από τον ΕΦΚΑ, την στιγμή που ο Οργανισμός χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 2,2 περίπου δισ. ευρώ που εισπράττει ο ΟΑΕΔ ετησίως, το 1,5 δισ. ευρώ πηγαίνει στα επιδόματα ανεργίας και στα λοιπά πάγια έξοδα. Αν προχωρήσει η μείωση των εισφορών κατά 3 μονάδες, τότε τα πράγματα για τον ΟΑΕΔ γίνονται οριακά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές που μέχρι σήμερα ασκεί.

«Στον αέρα» βρίσκονται και τα προγράμματα απασχόλησης, καθώς σε πολλά από αυτά ο ΟΑΕΔ επιδοτεί από το 75% μέχρι και το 100% του μισθολογικού κόστους, ενώ στο επικείμενο πρόγραμμα των 100.000 προσλήψεων που θα «ανοίξει» την 1η Οκτωβρίου το Δημόσιο αναλαμβάνει το 100% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών κάθε νέου υπαλλήλου. 

«Είναι πλέον βέβαιο πως ο ρόλος και η φύση του ΟΑΕΔ αλλάζει, είναι καθαρό πως με αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται ο ΟΑΕΔ οδηγείται σε συρρίκνωση, συγχώνευση ή και κλείσιμο. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης στους ιδιώτες των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, καθώς και το τέλος της κοινωνικής προστασίας δεν πρέπει να περάσει», υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ και καλεί όλους τους εργαζόμενους του  να συσπειρωθούν, προκειμένου η αντίδρασή να είναι μαζική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365