Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Εφάπαξ: Τι αλλάζει στο σύστημα καταβολής - Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι, ποτέ δεν προβλεπόταν προκαταβολή για το εφάπαξ

Από τον Οκτώβριο καθιερώνεται για πρώτη φορά η προκαταβολή στα εφάπαξ και στα 31 ταμεία πρόνοιας τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ.


Υπενθυμίζεται ότι, ποτέ δεν προβλεπόταν προκαταβολή για το εφάπαξ και με νομοθετική παρέμβαση που έχει ψηφιστεί θα παρέχεται για πρώτη φορά προκαταβολή στους φορείς απονομής όλων των 31 πρώην ταμείων πρόνοιας τα οποία έχουν συγχωνευθεί στο ΕΤΕΑΕΠ.Το ποσό της προκαταβολής εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 50% έως 80%, ωστόσο το ακριβές ποσοστό πρόκειται να καθοριστεί το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,Γιάννη Βρούτση. Προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής είναι:

Α) Η πάροδος τριών μηνών από την υποβολή αίτησης χορήγησης εφάπαξ παροχής.

Β) Η έκδοση οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας.

Γ) Η πραγματοποίηση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης 20 ετών αυτοτελώς σε έναν πρώην φορέα απονομής εφάπαξ .

Εξάλλου με άλλη διάταξη που έχει ψηφιστεί αυξάνεται το ποσό της προσωρινής σύνταξης .Η προσωρινή σύνταξη για τους συνταξιούχους από Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αρχικές τους αιτήσεις (μετά τις 13/5/2016).

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365