Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ρεκόρ εξαγωγών και νέες αγορές για το ελληνικό ακτινίδιο

Για νέο ρεκόρ εξαγωγών ετοιμάζεται το ελληνικό ακτινίδιο 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών πηγαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις επεκτείνονται και σε χώρες όπως Κίνα, Ταϊλάνδη και Ινδονησία.


Για νέο ρεκόρ εξαγωγών ετοιμάζεται το ελληνικό ακτινίδιο ενώ ετοιμάζεται να επεκταθεί και σε νέες αγορές που δεν είχε έντονη δραστηριότητα μέχρι τώρα.

Όπως αναφέρει στο insider.gr o Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, οι εξαγωγές ακτινιδίων έως και τις 6 Μαρτίου ανέρχονται σε 138.368 τόνους έναντι 101.283 την ίδια περίοδο του 2019. «Προβλέπουμε ότι μέχρι να κλείσει η εμπορική περίοδος θα έχουμε ρεκόρ» τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, χρόνια ρεκόρ για το ελληνικό ακτινίδιο ήταν η περίοδος 2017-2018 με 154.306 τόνους παραγωγής και αξία 150.945 ευρώ. Την αμέσως προηγούμενη περίοδο η παραγωγή έφτασε τους 140.580 τόνους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών πηγαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία.

Η χώρα μας βρίσκεται στην  4η-5η θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην παραγωγή και στην 3η-4η όσον αφορά στο εμπόριο ακτινιδίου. Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή, ωστόσο τα ακτινίδια που παράγει δεν εξάγονται αλλά καταναλώνονται εντός της χώρας.  Δεύτερη σε παραγωγή είναι η Ιταλία και ακολουθούν 0η Ελλάδα μαζί με τη Νέα Ζηλανδία και η Χιλή.  

Επέκταση σε νέες αγορές

Οι ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται συνεχώς και σε νέες αγορές εκτός ΕΕ, όπως στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία.

Ενδεικτικό είναι όπως λέει ο κ. Πολυχρονάκης ότι από το 2017 που οι εξαγωγές ακτινιδίου εκτός χωρών της ΕΕ έφταναν το 24%, τη φετινή χρονιά, μέσα σε δύο χρόνια δηλαδή, έφτασαν το 30-31%.

Ο στόχος όπως επισημαίνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια είναι η παρεταίρω επέκταση σε χώρες εκτός ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365