Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Οι γιατροί απαντούν: Ποια είναι τα υποκείμενα νοσήματα; Εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες;

Η γνώση σώζει ζωές

Ο κόσμος ρωτάει, οι γιατροί απαντούν...
Η γνώση σώζει ζωές.

Γι’ αυτό, το menshouse.gr δίνει το λόγο στους επιστήμονες. 5 γιατροί καθημερινά απαντούν στις ερωτήσεις του κόσμου για τον Covid-19.



Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για την πανδημία που άλλαξε τη ζωή μας, όλα όσα θέλουμε να πληροφορηθούμε για να είμαστε εφοδιασμένοι με το πιο σημαντικό στοιχείο. Τη γνώση.

Ποια είναι τα υποκείμενα νοσήματα; Εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες;

Απαντάει ο ιατρός, Χαράλαμπος Μοσχόπουλος *

Όπως έχει φανεί από τα έως τώρα στοιχεία για την πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 που έχουμε στη διάθεσή μας, πιο ευπαθή στην εκδήλωση σοβαρής νόσου είναι τα άτομα τα οποία πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα ή ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, η καρδιαγγειακή νόσος, τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, η ανοσοκαταστολή, ο καρκίνος και η παχυσαρκία αποτελούν τα υποκείμενα νοσήματα που συχνότερα συνδυάζονται με σοβαρή νόσο.

Οι γιατροί απαντούν: Ποια είναι τα υποκείμενα νοσήματα; Εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες;
Η κατάλληλη αγωγή και η παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό έχει τεράστια σημασία στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου, όχι μόνο από την νόσο COVID-19, αλλά και από τα ίδια τα νοσήματα. Η παχυσαρκία αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό, απορρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγώντας σε βαρύτερη κλινική εικόνα και χειρότερη πρόγνωση των ασθενών αυτών.

Τα παχύσαρκα άτομα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν και να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις η έκβαση μπορεί να είναι μοιραία. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υποκείμενα νοσήματα που είναι συχνότερα στους ηλικιωμένους, η παχυσαρκία αφορά και τους νέους, γεγονός που αναδεικνύει ότι ο νέος κορωνοϊός αφορά όλους, και όχι μόνο τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με μελέτες, τα υπέρβαρα άτομα αντιμετωπίζουν και αυτά υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν, ενώ όσο αυξάνεται το βάρος τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος.

* Ο Χαράλαμπος Μοσχόπουλος είναι Ειδικός Παθολόγος MD, cPhD.

Πηγή: menshouse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365