Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Για ποιους εργαζόμενους ισχύει η προστασία από τις απολύσεις - Ποιοι εξαιρούνται

Διαβάστε λεπτομέρειες

Όταν μία επιχείρηση συμμετέχει στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχε πριν ενταχθεί.



Τις περιπτώσεις των εργαζομένων που εξαιρούνται από την προστασία των απολύσεων λόγω συμμετοχής της επιχείρησης στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ περιγράφει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Ειδικότερα, όταν μία επιχείρηση συμμετέχει στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχε πριν ενταχθεί στο πρόγραμμα, χωρίς να προχωρήσει σε απολύσεις.

Με άλλα λόγια οι επιχειρήσεις εργοδότες που κάνουν χρήση των μέτρων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεούνται για την περίοδο από 1.7.2020 μέχρι 30.09.2020 και μέχρι 15.10.2020 ή 31.12.2020 (εφόσον εντάσσονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»), να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30ή Ιουνίου 2020 και σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας, αυτή είναι άκυρη.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ ορίζονται κάποιες εξαιρέσεις και συγκεκριμένα:

οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους,
οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης,
οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά την 30ή Ιουνίου 2020,
οι εργαζόμενοι που την 30ή Ιουνίου 2020 βρίσκονταν σε αναστολή και
οι περιπτώσεις λύσεως της συμβάσεως εργασίας λόγω θανάτου του εργαζομένου».

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι αύριο 4 Σεπτεμβρίου έχουν περιθώριο οι επιχειρήσεις-εργοδότες να υποβάλλουν «Αίτηση / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β ́-ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ  ΣΤΟΝ  ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ  «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»  (Β ́ -ΦΑΣΗ) -ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365