Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

e- Αποδείξεις: Το νέο καθεστώς και τα μυστικά που κρύβουν έξτρα φόρο

Διαβάστε λεπτομέρειες

Με πέναλτι του φόρου απειλούνται οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν φέτος να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες οι οποίες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό ή πλαστικό χρήμα.Το νέο καθεστώς των ηλεκτρονικών αποδείξεων που ισχύει για τα φετινά εισοδήματα περιγράφει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Αποστόλου Βεσυρόπουλου, σύμφωνα με την οποία:

1.Το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε 30% του πραγματικού εισοδήματος που προκύπτει στην ημεδαπή ή/ και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών.

2.Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον /στη διαζευγμένο /η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή /και σε εξαρτώμενο τέκνο του εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

3. Για τον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί το όριο των e- αποδείξεων ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.


4. Στην περίπτωση που οι δαπάνες οι οποίες αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς τράπεζες (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το όριο των απαιτούμενων αποδείξεων περιορίζεται στο 20% του εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση οι δαπάνες να έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Στα ενoίκια περιλαμβάνεται το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κύριας ή /και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογουμένου, επαγγελματικής στέγης καθώς και το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων του που φοιτούν σε άλλη πόλη.

5.Απαλλάσσονται από το μέτρο:

-Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70 έτος της ηλικίας τους.

-Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

-Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση

- Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

-Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

-Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

-Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

- Οι φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

-Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών.

- Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

-Φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

- Οι φυλακισμένοι

6.Δαπάνες λαμβάνονται υπόψη σχεδόν όλα τα έξοδα που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά .Εξαιρούνται τα ενοίκια, τα τέλη κυκλοφορίας, η αγορά οχημάτων, πλην των ποδηλάτων, η αγορά σκαφών , αεροπλάνων και αεροσκαφών.

7.Λογαριασμοί ΔΕΚΟ.Εάν είναι στο όνομα προσώπου διαφορετικού από εκείνο που τους εξοφλεί, οι εν λόγω δαπάνες γίνονται δεκτές εφόσον το πρόσωπο που τις καταβάλλει είναι και ο πραγματικός χρήστης του ακινήτου.

8. Κοινόχρηστα πολυκατοικία. Στην περίπτωση δαπανών των κοινόχρηστων χώρων οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή πολυκατοικίας /συγκροτήματος ιδιοκτησιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για τους ενοίκους ή ιδιοκτήτες ανάλογα με το ποσό που τους αντιστοιχεί.

9.Επαγγελματικός λογαριασμός. Για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνονται υπόψη και εκείνες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από τον επαγγελματικό λογαριασμό εφόσον αυτές αφορούν ατομικές ιδιωτικές τους δαπάνες και όχι την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

10. Κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί .Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, οι πραγματικοί δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους εν λόγω λογαριασμούς ανάλογα με τις δαπάνες που πραγματοποιούν μέσω αυτών. Το ίδιο ισχύει και για πιστωτικές κάρτες με δικαιούχους κύρια και πρόσθετα μέλη.

11. Δαπάνες μεταξύ συζύγων.Το ποσό των e- αποδείξεων δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

12.Πέναλτι φόρου. Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, πολλαπλασιαζόμενη με συντελεστή 22%.


Με πληροφορίες από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365