Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Δικαίωση επιστημόνων: Τα lockdown δε σταμάτησαν την κλιματική αλλαγή

Διαβάστε λεπτομέρειες

Μια μείωση ρεκόρ των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εκτιμήθηκε φέτος λόγω των παγκόσμιων lockdown - αλλά οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο στη συνολική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.



Η προβλεπόμενη μείωση είναι παρόμοια με την ετήσια μείωση που απαιτείται κάθε χρόνο μεταξύ 2020 και 2030, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε παγκόσμιο επίπεδο - ο κύριος παράγοντας της υπερθέρμανσης του πλανήτη - βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν καταγραφεί παρά τη διακοπή της βιομηχανίας, των μεταφορών και των αεροπορικών ταξιδιών για πολλούς μήνες.

Τον Μάιο, υπήρχαν 417,07 μόρια CO2 ανά εκατομμύριο ξηρού αέρα (ppm), το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 1958, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ωκεανών και Ατμοσφαιρικής Αμερικής (NOAA).

Οι συγκεντρώσεις CO2 αναμένεται επίσης να αυξηθούν φέτος, με την τελευταία πρόβλεψη Met Office να εκτιμά ότι μια αύξηση 2,48 ppm - 0,32 ppm μικρότερη από ό, τι αν δεν υπήρχε lockdown, που ισοδυναμεί με το 11% της αναμενόμενης αύξησης.

Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που οι παγκόσμιες εκπομπές έχουν μειωθεί φέτος, συνεχίζονται - με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό. Περισσότερο CO2 εξακολουθεί να συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα και χρειάζονται δεκαετίες για να διαλυθεί το μεγαλύτερο μέρος του στον ωκεανό, ενώ τα υπόλοιπα μπορεί να χρειαστούν έως και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να αφαιρεθούν μέσω διεργασιών όπως ο σχηματισμός βράχου.

Ο φυσικός του ατμοσφαιρικού καθηγητή Piers Forster, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση της αύξησης των εκπομπών C02 είναι οι κυβερνήσεις να ηγηθούν. Είπε στο Sky News: "Οι χώρες ξυπνούν το ζήτημα, αλλά έχουν επίσης το πρόβλημα ότι οι οικονομίες τους εξακολουθούν να εξαρτώνται από την υποδομή ορυκτών καυσίμων σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν ευκαιρίες με την επανάληψη της επένδυσης. Υποστηρίζουμε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε τις βιομηχανίες μας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπάρχουν πιο συναρπαστικές θέσεις εργασίας για μια πιο ανθεκτική κοινότητα - ωστόσο απαιτείται ισχυρή ηγεσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365