Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020

Ύφεση ρεκόρ 15,2% για την Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020

Εξαιρετικά δυσμενείς ήταν οι επιπτώσεις του lockdown στην ελληνική οικονομία

Κατακόρυφη πτώση του ελληνικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο. Τα νεότερα στοιχεία ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των προβλέψεων της κυβέρνησης η οποία για το σύνολο του έτους αναμένει ύφεση 8%.Εξαιρετικά δυσμενείς ήταν οι επιπτώσεις του lockdown στην ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 οδηγώντας σε ύφεση 15,2%.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 14,0%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 15,2%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 15,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019.

Η ύφεση αντανακλά τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα στοιχεία του για το δεύτερο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ και για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων. Ξεκαθαρίζεται δε πως τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα αναθεωρηθούν όταν κατατεθούν τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Από τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το ΑΕΠ προκύπτει πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019 επήλθαν οι εξής μεταβολές:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 10,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 49,4%.

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 17,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 25,7%.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 επήλθαν οι εξής μεταβολές:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 9,3%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2%.

-Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 48,3%.

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 16,7%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,8%.

Τα νεότερα στοιχεία ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των προβλέψεων της κυβέρνησης η οποία για το σύνολο του έτους αναμένει ύφεση 8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365