Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

Πάνω από 25 δισ. το νέο ΕΣΠΑ -Οι 6 πυλώνες επενδύσεων

Πρόκειται για σημαντική αύξηση η οποία αγγίζει τα πέντε δισ. ευρώ

Σε περισσότερα από 25 δισ. ευρώ θα ανέλθουν με την εθνική συμμετοχή οι πόροι του επόμενου ΕΣΠΑ που θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για την περίοδο 2021 – 2027.


Πρόκειται για σημαντική αύξηση η οποία αγγίζει τα πέντε δισ. ευρώ συγκριτικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014 – 2020).

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει εκπονήσει σχέδιο με προτάσεις για την κατανομή των πόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους και στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα μέσω των οποίων θα υλοποιηθούν δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τη νέα προγραμματική περίοδο.

Περίπου το 30% των πόρων θα κατανεμηθούν στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Τα κονδύλια για τις Περιφέρειες θα είναι αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι οι ελληνικές περιφέρειες έχουν υποβαθμιστεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κατατάσσονται πλέον στις λιγότερο ανεπτυγμένες. Όλες οι περιφέρειες της Ευρώπης κατατάσσονται με βάση το ΑΕΠ, με εκείνες που βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση να λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά από τις περισσότερο ανεπτυγμένες.

Το περιφερειακό πρόγραμμα για την Αττική για παράδειγμα, αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Πρόκειται για αύξηση που υπερβαίνει το 100% συγκριτικά με το προηγούμενο περιφερειακό πρόγραμμα το οποίο ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ.
Σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο από το επόμενο ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διαδραματίσει το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το οποίο έχει εκπονηθεί από επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη. Το σχέδιο για την ελληνική οικονομία αναμένεται να λάβει την οριστική του μορφή έως τα μέσα Οκτωβρίου και ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η παροχή διευκρινίσεων προς την Κομισιόν για την αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την επόμενη προγραμματική περίοδο περιλαμβάνει τους εξής πυλώνες:

Ψηφιακή διακυβέρνηση.
Περιβάλλον και ενέργεια
Καινοτομία και επιχειρηματικότητα.
Υποδομές, μεταφορές και ευρυζωνικά δίκτυα.
Επενδύσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις.

Μέσω των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων (ΟΧΕ) χρηματοδοτούνται έργα για την εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες. Συνολικά, διατέθηκαν σε δήμους 260 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΟΧΕ στο πλαίσιο του υφιστάμενου ΕΣΠΑ. Ωστόσο, ελάχιστα από τα διαθέσιμα κονδύλια απορροφήθηκαν δεδομένου ότι στην Κομισιόν έχουν δηλωθεί ως δαπάνες μόλις 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365