Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020

Άδεια πατρότητας έως 2 μήνες προωθεί η κυβέρνηση

Την αύξηση της άδειας πατρότητας που δίνεται με την γέννηση του παιδιού, από 2 ημέρες σε τουλάχιστον 10 ημέρες, προωθεί η κυβέρνηση

Εξετάζεται η καθιέρωση ειδικής άδειας προστασίας της πατρότητας διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών, κατ' αντιστοιχία της αντίστοιχης για τις μητέρες.


Την αύξηση της άδειας πατρότητας που δίνεται με την γέννηση του παιδιού, από 2 ημέρες σε τουλάχιστον 10 ημέρες, προωθεί η κυβέρνηση.


Παράλληλα εξετάζεται η καθιέρωση ειδικής άδειας προστασίας της πατρότητας διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών, κατ' αντιστοιχία της αντίστοιχης ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας που είναι διάρκειας 6 μηνών.


Η σχετική διάταξη που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των

Φύλων, αναμένεται να ενταχθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.


Πρόκειται για μερική προσαρμογή της οδηγίας 2019/1168 με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας.


Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021, ενώ ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023.


Σήμερα η άδεια μητρότητας είναι για την μητέρα 17 εβδομάδες στον ιδιωτικό τομέα και 2 μήνες πριν και 3 μετά τον τοκετό στον δημόσιο τομέα. Για τον πατέρα είναι μόνο δύο ημέρες.


Για την μητέρα υπάρχει η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου ή άδειας φροντίδας του παιδιού έως 4 μήνες περίπου, της οποίας μπορεί να κάνει χρήση και ο πατέρας (αν δεν κάνει η μητέρα).


Τέλος υπάρχει η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας 6 μηνών για την μητέρα, η οποία χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή το μειωμένο ωράριο (εφόσον επιστρέψει στην εργασία της).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365