Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Ελλάδα: Το 34% του πληθυσμού της είναι περιθάλποντες

Όπως προκύπτει από πρόσφατη χρηματοδοτούμενη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο 34% του πληθυσμού ανέρχεται ο αριθμός των περιθαλπόντων στην Ελλάδα, (περισσότεροι από 3.600.000 άνθρωποι), σύμφωνα με στοιχεία του Eurofound, τα οποία επικαλείται η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, με αφορμή τη σημερινή πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιθάλποντα, η οποία διοργανώνεται από τους Eurocarers (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιθαλπόντων).


Όπως προκύπτει από πρόσφατη χρηματοδοτούμενη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περιθάλποντες σε ολόκληρη την ΕΕ παρέχουν πάνω από το 80% της συνολικής περίθαλψης, με τις γυναίκες να παρέχουν περίπου τα 2/3 της περίθαλψης. Οι περιθάλποντες συχνά αντιμετωπίζουν κοινωνικές, επαγγελματικές, υγειονομικές και οικονομικές προκλήσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη του δυναμικού τους στο πλαίσιο του ρόλου τους.


Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιθάλποντα, διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Τη μνήμη που ‘χασες στα χέρια μου κρατώ» για περιθάλποντες ατόμων με άνοια, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 (ώρα 19:00-21:00). Οι περιθάλποντες που ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο caregivers@alzheimer-hellas.gr.


Δέκα βήματα για κοινωνίες φιλικές προς τους περιθάλποντες


Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλη την Ευρώπη και να δημιουργηθούν κοινωνίες φιλικές προς τους περιθάλποντες, οι Eurocarers έχουν αναπτύξει μια στρατηγική με 10 βήματα για να εξηγήσουν στους υπεύθυνους φορείς της Ευρώπης πώς μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής των περιθαλπόντων.


Τα 10 βήματα προς μια κοινωνία φιλική προς τους περιθάλποντες σε όλη την Ευρώπη είναι:


1. Να δοθεί ένας ορισμός στον όρο περιθάλπων και να αναγνωριστεί ο ρόλο τους.


2. Να αναγνωριστεί η αξία των περιθαλπόντων.


3. Να αξιολογηθούν οι ανάγκες των περιθαλπόντων.


4. Να ενισχυθούν οι συνεργασίες έτσι ώστε να παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες περίθαλψης.


5. Να διευκολυνθεί η πρόσβαση των περιθαλπόντων σε πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τη περίθαλψη και την ισορροπία μεταξύ περίθαλψης και καθημερινής ζωής.


6. Να δοθεί προσοχή στην υγεία των περιθαλπόντων έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις σε αυτήν.


7. Να δοθεί ένα διάλειμμα (άδεια) στους περιθάλποντες.


 8. Να δοθεί στους περιθάλποντες πρόσβαση στην εκπαίδευση και να αναγνωριστούν οι δεξιότητές τους.


9. Να προστατευτεί η οικονομική κατάσταση των περιθαλπόντων και να τους επιτραπεί να διατηρήσουν μια ενεργή επαγγελματική/εκπαιδευτική ζωή.


10. Να υιοθετηθεί η οπτική του περιθάλποντα στη χάραξη πολιτικής.


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365