Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2020

Εκπτώσεις φόρων 50% με 90% για ανάπτυξη «πράσινης» ηλεκτροκίνησης

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Εξειδίκευση των κινήτρων για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης (φορο-ελαφρύνσεις) παρέχει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.


Εξειδίκευση των κινήτρων για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης (φορο-ελαφρύνσεις) παρέχει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για όσες επιχειρήσεις «υιοθετήσουν» ηλεκτρικά οχήματα με παράλληλη χρήση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και όχι μόνο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αρχής, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν έκπτωση  50% από τα ακαθάριστα έσοδα  τους για τη δαπάνη αγοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας φορτιστών ηλεκτροκίνησης, ανεξαρτήτως πηγής ενέργειας. Όμως, το ποσοστό της έκπτωσης θα αυξάνεται στο 70%  για επιχειρήσεις ανά τη χώρα και έως και 90% στα νησιά, εάν η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ΑΠΕ.

Όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, στην εξαίρεση από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, θα μπορεί να περιλαμβάνεται η αποζημίωση που καταβάλλεται από τον εργοδότη για τη δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος για τη φόρτιση οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων (έως 50 γραμμαρίων CO2 ανά χιλιόμετρο), εφόσον αυτή αφορά έξοδα κίνησης του εργαζόμενου κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του. Θα πρέπει βεβαίως να υπάρχουν και τα απαραίτητα παραστατικά.

Επίσης από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία θα μπορεί να εξαιρείται και η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων με λιανική τιμή (προ φόρων) έως 40.000 ευρώ για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, με το υπόλοιπο της αξίας να θεωρείται φορολογητέο εισόδημα (παροχή σε είδος). Δεν θεωρείται φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία το άνευ χρηματικού ανταλλάγματος κόστος φόρτισης επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Σχετικά με μια επιχείρηση, για τη δαπάνη μίσθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ρύπων,  της χορηγείται δυνατότητα έκπτωσης του μισθώματος από τα ακαθάριστα έσοδά της,  προσαυξημένης κατά ποσοστό 50% και για το υπερβάλλον ποσό κατά 25%. Για αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων τα ποσοστά έκπτωσης καθορίζονται στο  30% και για το υπερβάλλον ποσό στο 15%.  Για τη δαπάνη αγοράς, εγκατάστασης και λειτουργίας δημοσίως προσβάσιμων σημείων φόρτισης οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, προσαυξημένης κατά 50%.

Όσον αφορά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά, το ποσοστό αυξάνεται σε 70% κατά το ποσό των δαπανών που αφορούν τη δραστηριότητα εντός των συγκεκριμένων νησιωτικών δήμων. Εάν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται για την ηλεκτροδότηση των δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης προέρχεται από ΑΠΕ, τότε το ποσοστό έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά διαμορφώνονται σε 90% και αντιστοίχως σε 70% εάν δραστηριοποιούνται στην υπόλοιπη χώρα.

Εάν οι  δαπάνες γίνονται αποκλειστικά για τη χρήση των σημείων φόρτισης από τους εργαζόμενους της επιχείρησης, δηλαδή δεν υπάρχει δημόσια πρόσβαση στα σημεία φόρτισης, τότε το ποσοστό της προσαύξησης είναι 30%.

Για τη δαπάνη αγοράς ελαφρού επαγγελματικού ηλεκτρικού οχήματος (κατηγορία Ν1 έως 3,5 τόνοι μικτό βάρος) μηδενικών ρύπων χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, προσαυξημένης κατά 50%. Αντίστοιχη δαπάνη για αγορά οχημάτων χαμηλών ρύπων η έκπτωση ορίζεται στο 30%. Για τη δαπάνη αγοράς οχημάτων τύπου L, μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών, οχημάτων παντός εδάφους και άλλων μικρών οχημάτων με τρεις ή τέσσερις τροχούς, (μηδενικών ρύπων ή χαμηλών ρύπων) δίνεται στην επιχείρηση έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά της, προσαυξημένη κατά 50%.

Επίσης, η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει πολλά άλλα κίνητρα, καθώς,  μεταξύ άλλων,  εισάγεται νέος αυξημένος συντελεστής φορολογικής απόσβεσης 100% για κατασκευές και εγκαταστάσεις φόρτισης μη ρυπογόνων οχημάτων. Επίσης αυξάνεται ο συντελεστής φορολογικής απόσβεσης αυξάνεται από 20% σε 50% και από 15% σε 25% για τα μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων μηδενικών  και χαμηλών ρύπων αντίστοιχα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόβλεψη για τους εργαζόμενους, που απασχολούνται σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, ανταλλακτικών ή άλλων ειδών που αφορούν στη λειτουργία των ηλεκτρικών οχημάτων. Ειδικότερα προβλέπεται ότι έως την έναρξη της παραγωγικής τους λειτουργίας, οι εργοδοτικές εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης μπορούν να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 50% και έως το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών ανά θέση εργασίας, εφόσον προκύπτει αθροιστικά.

Να θυμίσουμε ότι όσοι ενδιαφέρονται για αγορά ηλεκτρικού οχήματος με επιδότηση από τη δράση «Kινούμαι Ηλεκτρικά» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) οι δαπάνες είναι από το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020  επιλέξιμες προς επιδότηση, με την προϋπόθεση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θέτει ο Οδηγός του προγράμματος. Ωστόσο, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων επιδότησης θα ανοίξει στις 24 Αυγούστου. Οι σχετικές ανακοινώσεις είναι αναρτημένες στην  ιστοσελίδα http://kinoumeilektrika.ypen.gr. Επίσης λειτουργεί καθημερινά (από τις 10.00 έως τις 18.00) Help Desk στα τηλέφωνα 2131513640 / 2131513643.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365