Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

Κοροναϊός: Έχουν αυξηθεί σχεδόν 60% οι θάνατοι στην Ελλάδα σε σχέση με τον Απρίλιο

Περισσότερες οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και πολλαπλάσια τα κρούσματα

Σχεδόν 60% περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται το τελευταίο δεκαήμερο στην Ελλάδα σε σχέση με την περίοδο 4-13 Απριλίου όταν η πανδημία βρισκόταν στην πρώτη φάση της μεγάλης έξαρσής της και είχε ξεκινήσει (από τις 13 Μαρτίου) η «καραντίνα» για να περιορισθεί η διασπορά του φονικού ιού. Την ίδια στιγμή τα κρούσματα που καταγράφονται είναι σχεδόν εξαπλάσια.


Το ίδιο χρονικό διάστημα μάλιστα σχεδόν διπλασιάσθηκαν οι θάνατοι ηλικιωμένων σε σχέση με το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα τον Απρίλιο εν μέσω των περιοριστικών μέτρων. Ακόμη, το τελευταίο δεκαήμερο (18-27 Σεπτεμβρίου) υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων της τάξης του 40% σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αλλά διπλασιασμός των νεκρών.

Τα νέα αυτά συγκριτικά στοιχεία – σε τρία κρίσιμα δεκαήμερα- από την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας κι από την ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ που αποκαλύπτει «Το Βήμα» προκύπτει η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης λόγω κυρίως την έλλειψης προληπτικών μέτρων το καλοκαίρι, λόγω του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις πλατείες κλπ .

Σύμφωνα μάλιστα με τους επιδημιολόγους σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι λείπει πλέον το «φόβητρο» της γειτονικής Ιταλίας με τους εκατοντάδες νεκρούς κάθε ημέρα την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου. Είναι χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής ότι την περίοδο 4 έως 13 Απριλίου το ποσοστό θνησιμότητας στη γειτονική Ιταλία ήταν 86 νεκροί ανά 1.000.000 κατοίκους (σ.σ. 5.118 νεκροί με πληθυσμό Ιταλίας 60,4 εκ κατοίκους), στην Ελλάδα αυτό περιοριζόταν σε τρεις νεκρούς στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα. Το τελευταίο δεκαήμερο ο αριθμός αυτός στην Ιταλία έχει περιορισθεί στους 2,7 νεκρούς ανά 1.000.000 κατοίκους (σ.σ. τα κρούσματα είναι περισσότερα λόγω αυξημένων τεστ, όμως υπάρχει χρήση μάσκας από όλους) και στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σε πέντε θύματα ανά 1.000.000 κατοίκους.

Εντυπωσιάζει ακόμη το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο διάστημα του Απριλίου, όταν υπήρχε ο «συναγερμός» για τον covid-19, υπήρχαν 19 εισαγωγές στις ΜΕΘ έναντι 49 το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και 72 το τελευταίο δεκαήμερο. Ακόμη εκείνη τη χρονική περίοδο του Απριλίου είχαν καταγραφεί 116 κρούσματα σε ηλικιωμένους με αριθμό θανάτων 22 (ποσοστό θνησιμότητας 19%) ενώ τώρα καταγράφονται 40 θάνατοι ηλικιωμένων σε 259 κρούσματα με τον συνυπολογισμό όμως ότι έχουν υπάρξει περισσότερα τεστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365