Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

«Πακέτο» 8.620 προσλήψεων μονίμων το 2021 - Πού κατανέμονται οι νέες θέσεις

Συνολικά 8.620 θέσεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο αναμένεται να «τρέξουν» το 2021

Eκτός από τις 8.620 μόνιμες προσλήψεις, την επόμενη χρονιά εγκρίνονται και 2.618 θέσεις εποχικού προσωπικού, εκ των οποίων οι 2.500 είναι εποχικοί πυροσβέστες.


Συνολικά 8.620 θέσεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο αναμένεται να «τρέξουν» το 2021, με προτεραιότητα στην υγεία, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, για  πρώτη φορά οι προσλήψεις της επόμενης χρονιάς περνούν προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως άλλωστε ορίζει και ο νόμος για το Επιτελικό Κράτος.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση των αιτημάτων για προσωπικό από τους φορείς στα αρμόδια υπουργεία και μετά τον απαιτούμενο έλεγχο τα υπουργεία έστειλαν τη λίστα στο υπουργείο Εσωτερικών

Με βάση τον κανόνα (1:1 μία πρόσληψη για μία αποχώρηση) εκτός από τις 8.620 μόνιμες προσλήψεις την επόμενη χρονιά εγκρίνονται:

299 θέσεις τακτικού προσωπικού οι οποίες αφορούν επιμελητήρια εκτός Γενικής Κυβέρνησης 
62 θέσεις δικηγόρων νομικών με έμμισθη εντολή οι οποίες είναι εκτός του κανόνα 1:1 καθώς και
2.618 θέσεις εποχικού προσωπικού εκ των οποίων οι 2.500 είναι εποχικοί πυροσβέστες.
Επισημαίνεται πως συνολικά για το 2020 είχαν εγκριθεί 6.385 προσλήψεις.

655 προσλήψεις σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ

Οπως σημείωσε ο υπουργός, εκτός του ετήσιου προγραμματισμού του 2021 είναι 655 θέσεις στην ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ, για τις οποίες προωθείται διακριτή έγκριση λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσληφθούν Οδηγοί λεωφορείων, μηχανοδηγοί συρμών του Μετρό και του Ηλεκτρικού, καθώς και τεχνικοί, με στόχο την πύκνωση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις στάσεις αλλά και εντός των συρμών.

Οι νέες θέσεις θα αφορούν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, για τις ειδικότητες:

ΔΕ ή ΤΕ Οδηγών,
ΔΕ ή ΤΕ Μηχανοδηγών,
ΔΕ ή ΤΕ Τεχνιτών πάσης φύσεως οχημάτων και συρμών.
Ειδικά για τις θέσεις των Οδηγών, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν ισχύουσα άδεια οδήγησης λεωφορείου κατ. Δ , Π.Ε.Ι. (Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας) σε ισχύ και κάρτα ταχογράφου.

Οι προσλήψεις θα γίνουν με ευθύνη των οικείων φορέων, αλλά με κριτήρια και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Οι νεοπροσληφθέντες θα μπουν σε καθεστώς δοκιμαστικής υπηρεσίας για ένα έτος με αποδοχές και ασφάλιση, μέχρι την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

6.000 ΕΠΟΠ στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με 6.000 νέους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ) θα ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις (και τα τρία Σώματα) το 2021, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, μέσω των αντίστοιχων διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν στις αρχές του 2021. 

Οι ΕΠ.ΟΠ υπηρετούν επτά χρόνια, εκπαιδεύονται συνεχώς, εξειδικεύονται για να γίνουν αποτελεσματικότεροι και έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης, αντίθετα με τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), οι οποίοι έχουν τριετή θητεία με δικαίωμα επανακατάταξης για άλλα τρία έτη.. 
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για ΕΠΟΠ θα έχουν άνδρες και γυναίκες, σε όλες τις ειδικότητες, οι οποίοι:

έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος κατά το έτος κατάταξης τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,65μ.
έχουν γραμματικές γνώσεις, το επίπεδο των οποί­ων καθορίζεται κατά ειδικότητες με απόφαση του Υπουρ­γού Εθνικής ‘Aμυνας και να μην είναι κατώτερες του κατό­χου απολυτηρίου Γυμνασίου.
είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (I/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέ­ταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.
δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση καθήκοντος, ανυποταξία, λιποταξία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών.
δεν έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή οποιοδήποτε πλημμέλημα της προηγούμενης υποπαραγράφου, έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.
δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα με αμετάκλητη απόφαση.
δεν έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθμού τους οι εκπληρώσαντες τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
έχουν όσοι ήδη υπηρετούν θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο Διοικητή τους.

Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις στο Δημόσιο από το 2022

Νέα δεδομένα θα ισχύσουν από το 2022 για τις διαδικασίες πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, καθώς στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται ορίζεται πως τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων παύουν να καθορίζουν την πρόσληψή τους.

Στο σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών, θα προβλέπεται πως «διαβατήριο» διορισμού στο Δημόσιο θα συνιστά στο εξής ο ετήσιος γραπτός διαγωνισμός που θα διενεργεί το ΑΣΕΠ κάθε καλοκαίρι ή στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα αφορά τα συγκεντρωτικά αιτήματα δημόσιων φορέων και οργανισμών για την κάλυψη αναγκών τους σε προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διαδικασία των προσλήψεων θα έχει τρεις άξονες: γραπτή δοκιμασία, τεστ δεξιοτήτων και τεστ προσωπικότητας (συνέντευξη).

Οι γραπτές δοκιμασίες θα διεξάγονται ηλεκτρονικά, για το σύνολο των μόνιμων θέσεων , στα πρότυπα των πανελληνίων εξετάσεων (σε συνεργασία του ΑΣΕΠ µε τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για διαχειριστικά θέματα, όπου απαιτείται) και θα περιλαμβάνουν τρία μέρη: Γνωστικά πεδία, Δεξιότητες, Προσωπικότητα.

Από την εξέταση θα προκύπτει μια «δεξαμενή» υποψηφίων, από όλες τις ειδικότητες, από την οποία ο κάθε φορέας θα αντλεί εκείνους που αντιστοιχούν στις ανάγκες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365