Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Ύφεση 9,5% το 2020 και ανάπτυξη 4,1% το 2021 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Οι προβλέψεις για ανεργία, πληθωρισμό

Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ αποτυπώνουν μια πιο αργή πορεία ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία σε σχέση με όσα εκτιμούσε το Ταμείο τον προηγούμενο Απρίλιο. Οι προβλέψεις για ανεργία, πληθωρισμό.


Την εκτίμηση πως η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020 θα διαμορφωθεί στο 9,5% και πως το 2021 θα επέλθει ανάπτυξη με ρυθμό 4,1% διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τρίτη, στα πλαίσια της Ετήσιας Συνόδου του οργανισμού.


Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ αποτυπώνουν μια πιο αργή πορεία ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία σε σχέση με όσα εκτιμούσε το Ταμείο τον προηγούμενο Απρίλιο.


Τον Απρίλιο το ΔΝΤ εκτιμούσε πως η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε ύφεση 10% το 2020 και πως θα ανέκαμπτε με ρυθμό 5,1% το 2021. Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2021 εκτιμά ύφεση 8,2% εφέτος και ανάπτυξη με ρυθμό 7,5% το 2021, ήτοι μεταξύ της εκτίμησης της κυβέρνησης για το 2021 και του ΔΝΤ υπάρχει μια απόκλιση της τάξης του 3,4% του ΑΕΠ.


Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών


Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος το ΔΝΤ προβλέπει πως εφέτος θα ανέλθει στο 7,7% του ΑΕΠ και το 2021 θα διαμορφωθεί στο 4,5% του ΑΕΠ. ΤοΝ Απρίλιο το ΔΝΤ προέβλεπε πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος από 2,1% του ΑΕΠ το 2019, θα αυξανόταν εφέτος στο 6,5% του ΑΕΠ και το 2021 θα διαμορφωνόταν στο 3,4% του ΑΕΠ. Αυτή η μεγαλύτερη επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνει το πλήγμα που δέχθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις από την κρίση του κορονοϊού. 


Ανεργία


Πιο θετικές είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ανεργίας. Πλέον προβλέπει πως εφέτος η ανεργία θα κυμανθεί στο 19,9% σε μέσα επίπεδα και θα υποχωρήσει στο 18,3% το 2021. Το Απρίλιο το ΔΝΤ προέβλεπε πως η ανεργία θα ανερχόταν εφέτος στο 22,3% και πως το 2021 θα υποχωρούσε στο 19%. 


Πληθωρισμός


Για την εξέλιξη των τιμών το ΔΝΤ βλέπει πως ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα καταστεί αρνητικός (αποπληθωρισμός) κατά -0,6% εφέτος, ενώ το 2021 θα σημειώσει αύξηση κατά 0,7% σε μέσα επίπεδα. Το Απρίλιο το ΔΝΤ προέβλεπε πως ο πληθωρισμός από 0,5% σε μέσα επίπεδα το 2019, θα ήταν αρνητικός κατά -0,5% το 2020, ενώ για το 2021 έβλεπε αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα. Τελικά οι τιμές στην ελληνική αγορά αποδείχθηκαν πιο αδύναμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365