Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020

Η βιασύνη για να βρεθεί το εμβόλιο μπορεί να επιδεινώσει την πανδημία

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Σε αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσει η βιασύνη για να βρεθεί ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 καθώς αν τελικά αποδειχτεί στην πράξη αναποτελεσματικό θα επιδεινώσει την πανδημία, υποστηρίζουν κορυφαίοι επιστήμονες.Παρόλο που οι πολιτικοί και οι φαρμακευτικές εταιρείες ανταγωνίζονται για το ποιος θα παρασκευάσει το εμβόλιο, οι ειδικοί λένε θα εξυπηρετούσε καλύτερα αν περιμένουμε με ακρίβεια τα απαιτούμενα αποτελέσματα, χωρίς βιασύνες.

Οι υπουργοί ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε άνευ προηγουμένου εγρήγορση για να προωθήσει οποιοδήποτε εμβόλιο μέσω των κανονιστικών διαδικασιών πριν από το τέλος του έτους. Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ έχουν εμβόλιο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.

Ένα εμβόλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διακοπή της πανδημίας, αλλά ο καθηγητής Sir Ρίτσαρντ Πέτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , δήλωσε ότι το πρώτο εμβόλιο θα αγοραζόταν και θα χρησιμοποιούταν σε όλο τον κόσμο, ακόμη και αν είχε χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Ακόμα και αν προστατεύει μόνο μια μειονότητα του πληθυσμού, θα θεωρείται ως το πρότυπο με το οποίο θα μετρηθούν τα μετέπειτα εμβόλια. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε έγκριση κατώτερων εμβολίων, επειδή δεν θα έπρεπε να αποδείξουν ότι ήταν καλύτερα.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη βιασύνη, μια κάπως εθνικιστική και καπιταλιστική βιασύνη για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα παρασκευάσει το εμβόλιο, ενώ στην πραγματικότητα θα δυσκολέψει την αξιολόγηση άλλων εμβολίων», δήλωσε ο Δρ, Πέτο στον Guardian.

«Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο που λειτουργεί και το χρειαζόμαστε σύντομα, αλλά «πραγματικά χρειαζόμαστε αρκετά ισχυρές ενδείξεις αποτελεσματικότητας», συνέχισε.

Υπάρχει τεράστια πολιτική και εμπορική δυναμική στο Ηνωμένο Βασίλειο πίσω από το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca, το οποίο βρίσκεται μπροστά από τους περισσότερους άλλους διεκδικητές στον κόσμο. Διεξάγονται δοκιμές σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υψηλά επίπεδα μόλυνσης, όπως η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, όπου το πόσο καλά λειτουργεί θα γίνει σαφέστερο πιο γρήγορα.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδίαζε να λάβει επείγοντα μέτρα για να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να χορηγήσει ένα εμβόλιο φέτος εάν είχε επαρκή στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, το ΗΒ θα έπρεπε διαφορετικά να περιμένει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να εγκρίνει ένα εμβόλιο. Το επόμενο έτος, μετά το Brexit, το ΗΒ θα εγκρίνει τα δικά του εμβόλια και φάρμακα.

 Η ερευνητική ομάδα του Πέτο δήλωσε στο ιατρικό περιοδικό Lancet την περασμένη εβδομάδα ότι ένα φτωχό εμβόλιο θα ήταν χειρότερο από την μυ ύπαρξη εμβολίου, κυρίως επειδή τα άτομα θα νιώθουν ασφαλή και θα ξεχάσουν την απαραίτητη κοινωνική αποστασιοποίηση.

Προέτρεψαν όλες τις ρυθμιστικές αρχές να τηρήσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να εγκριθεί κανένα εμβόλιο που να είναι λιγότερο από 30% αποτελεσματικό. Συνιστά τουλάχιστον 50% αποτελεσματικότητα, αλλά επιτρέπει την ακρίβεια 95% που θα μπορούσε να σημαίνει 30% στην πράξη.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα τηρήσει τις οδηγίες του 30%, αλλά ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ενδέχεται να τεθεί υπό πολιτική πίεση να χορηγήσει άδεια για εμβόλιο που πέφτει κάτω από αυτό το όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365