Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα - Οι δικαιούχοι και το ποσό

Έκτακτο επίδομα, τύπου Δώρου Χριστουγέννων

Θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους του πρ. ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του Δημοσίου, σε όσους «έχασαν» το ΕΚΑΣ και γενικότερα σε όσους είχαν μεικτή σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ το 2012.



Έκτακτο επίδομα, τύπου Δώρου Χριστουγέννων, ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση σε 1,4 εκατ. συνταξιούχους δεν θα λάβουν τα αναδρομικά του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι του πρ. ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του Δημοσίου, όσοι «έχασαν» το ΕΚΑΣ και γενικότερα όσοι είχαν μεικτή σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν θα λάβουν τώρα αναδρομικά, καθώς δεν επιστρέφονται οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των Δώρων, αλλά θα λάβουν τα Χριστούγεννα το έκτακτο επίδομα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμπεριλάβει στους δικαιούχους τα ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να στηριχθούν οικονομικά και να τονώσουν την κατανάλωση που λόγω πανδημίας κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το ύψος του ποσού θα αποφασιστεί τον επόμενο μήνα, δεν θα εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης του εκάστοτε δικαιούχου, αλλά από την πορεία των εσόδων και της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Πάντως το επίδομα υπολογίζεται να καταβληθεί έως τον Δεκέμβριο και δεν θα είναι 13η σύνταξη αλλά ένα εφάπαξ ποσό όπως το κοινωνικό μέρισμα, που θα αφορά αποκλειστικά χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά λόγω των μέτρων στήριξης στους πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δείχνει αποφασισμένο να προχωράσει στην καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές τους επόμενους μήνες.

Έρχεται η ώρα των αναδρομικών

Από τις 14 έως τις 26 Οκτωβρίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους, με μία εφάπαξ πληρωμή, τα αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016) συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Τα αναδρομικά αφορούν τις περικοπές που έγιναν μόνο στις κύριες συντάξεις και θα δοθούν σε όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά έως τον Δεκέμβριο του 2012 και όσους είχαν κύρια σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά.

Το ύψος των αναδρομικών κυμαίνεται για κάθε συνταξιούχο από 550 έως 7.800 ευρώ, όμως οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν πίσω αναδρομικά μόνο από τη μία περικοπή που εφαρμόστηκε το 2012 σε αντίθεση με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Κι αυτό γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο που είναι το αρμόδιο δικαστήριο για το Δημόσιο, έκρινε στις 29 Μαρτίου του 2017 ότι οι μειώσεις των κύριων συντάξεων που εφαρμόστηκαν με το άρθρο 6 του ν 4051/2012 είναι συνταγματικές.

Συνεπώς με «κούρεμα» 30% θα δοθεί το 11μηνο των αναδρομικών στους 750.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς θα επιστραφούν λιγότερα απ' ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ θα λάβει αναδρομικά ύψους 3.100 ευρώ, ενώ με σύνταξη 1.800 ευρώ θα λάβει αναδρομικά 3.500 ευρώ.

Περισσότεροι από 350.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν πίσω τα ποσά των αναδρομικών από δύο περικοπές νόμων. Έτσι για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ θα λάβει αναδρομικά ύψους 3.800 ευρώ, ενώ με σύνταξη 1.800 ευρώ θα λάβει αναδρομικά 4.700 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που θα επιστραφούν στους συνταξιούχους του ΙΚΑ κυμαίνονται μεταξύ 600 και 4.500 ευρώ, στου Δημοσίου μεταξύ 1.200 και 5.000 ευρώ, σε ΔΕΚΟ – τράπεζες μεταξύ 1.200 και 8.000 ευρώ, σε ελεύθερους επαγγελματίες μεταξύ 600 και 2.600 ευρώ και για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μεταξύ 1.200 και 6.000 ευρώ.

3 σχόλια:

  1. Δώστε σανό στον λαό να ελπίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πλουσιοι κατω των 1000 ευρω θα παρουν ενα πα.........ρι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι πλουσιοι , κατω των 1000 ευρω θα παρουν ενα π......ρι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365