Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Έρχονται μειώσεις στη συνδρομητική τηλεόραση

Μείωση των τιμών στις πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης αναμένεται να δουν οι συνδρομητές από αυτό το μήνα του τρέχοντος έτους

Παγώνει για ένα χρόνο το ειδικό τέλος 10% που εφαρμόζεται στις εγχώριες πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης. Ποιοι πάροχοι θα προχωρήσουν σε μειώσεις της τελικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές.


Μείωση των τιμών στις πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης αναμένεται να δουν οι συνδρομητές από αυτό το μήνα του τρέχοντος έτους, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει για έναν χρόνο αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, το ειδικό τέλος του 10% που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη συνδρομητική τηλεόραση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr οι πάροχοι θα αξιοποιήσουν την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, μετακυλίοντας την έκπτωση στον τελικό λογαριασμό των καταναλωτών ενώ κάποιοι από αυτούς εξετάζουν σενάρια για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις. 

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν στελέχη της Cosmote στο insider.gr, η μείωση του 10% θα μετακυληθεί στο σύνολό της στον τελικό λογαριασμό των καταναλωτών, αφού όπως εξηγούν το ποσό δεν το εισέπραττε η εταιρεία αλλά το απέδιδε εξολοκλήρου στο κράτος. Κάπως έτσι, αν  κάποιος πλήρωνε 25 ευρώ για την συνδρομητική του τηλεόραση, από 1ης Οκτωβρίου θα πληρώνει 22,5 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr μείωση στον τελικό τους λογαριασμό θα δουν και οι καταναλωτές της Forthnet από τον Οκτώβριο όπου και θα τεθεί σε ισχύ η απόφαση.

Στην περίπτωση της Vodafone και παρότι ο όμιλος δεν συνηθίζει να γνωστοποιεί τις εμπορικές του πολιτικές, στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι η «Vodafone εφαρμόζει με συνέπεια ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική - κάτι που έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν - και δεν σταματά να αναζητεί τρόπους με τους οποίους μπορεί να επωφεληθούν περισσότερο οι καταναλωτές από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της». Παράλληλα βέβαια προσέθεσαν ότι «ένα ακόμα καλύτερο κίνητρο, το οποίο θα μπορούσε να δώσει η κυβέρνηση στους παρόχους για να επωφεληθούν οι καταναλωτές, θα ήταν η «μείωση του φόρου της κινητής και η κατάργηση του φόρου σταθερής που ευνοούν την ευρυζωνικότητα και τον ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας». 

Μείωση 10% στον τελικό λογαριασμό θα δουν και οι καταναλωτές της Wind. Πηγές της εταιρείας χαρακτήρισαν πολύ σωστή την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει το ειδικό τέλος και προσέθεσαν ότι η Wind εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει μια ακόμα πιο ευνοϊκή προς τους καταναλωτές, τιμολογιακή πολιτική μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Να διευκρινίσουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά αποκλειστικά τις πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης των τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας μας κι όχι τις Over-The-Top πλατφόρμες, δηλαδή τα Netflix, Apple tv, Amazon Prime κλπ. Κι αυτό γιατί οι τελευταίες δεν επιβαρύνονταν με το συγκεκριμένο ειδικό τέλος από τον Ιούνιο του 2016 όπου και επιβλήθηκε. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι εγχώριοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είχαν αντιταχθεί ευθύς εξαρχής στην εφαρμογή του, καθώς όπως υπογράμμιζαν, δημιουργούσε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού με τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. 

Η διάταξη για την αναστολή του ειδικού τέλους, ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα των πληγέντων από την κακοκαιρία «Ιανός», στο οποίο περιλαμβάνονται και διατάξεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους μάλιστα, το πάγωμα του ειδικού τέλους θα σημάνει για τα Δημόσια Ταμεία μια απώλεια της τάξης των 18 εκατ. ευρώ, αφού το μεγαλύτερο μέρος από τα 28 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε να εισπράξει για το 2020 το Δημόσιο, έχει ήδη εισπραχθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365