Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Η συνταγή της ημέρας: Πεϊνιρλί με σουτζούκι και τυρί

Η συνταγή της ημέρας

Δείτε την συνταγή:


Υλικά
Για τη ζύμη

250 ml νερό
1 γρ. νωπή μαγιά
450-500 γρ. αλεύρι σίτου τύπου 00 ή σκληρό, για ψωμί
5 γρ. αλάτι
Για τη γέμιση

20-22 φέτες σουτζούκι, σε κομματάκια
150 γρ. μοτσαρέλα σε άρμη, στραγγισμένη
150 γρ. κασέρι ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
μερικές σταγόνες ταμπάσκο ή καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και το μισό αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και προσθέτουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε και σταδιακά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη (η διαδικασία μπορεί να γίνει και στον κάδο του μίξερ με γάντζο).

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ένα σχετικά ζεστό μέρος, για περίπου 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.

Τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας, την πιέζουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει και με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε 5 κομμάτια, βάρους περίπου 150 γρ. το καθένα. Τα πλάθουμε σε μπάλες και βάζουμε το καθένα σε ξεχωριστό σκεύος, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν, για 5-6 ώρες.

Πεϊνιρλί: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία που διαθέτει η οικιακή κουζίνα μας (220-250°C). Μαζί, προθερμαίνουμε είτε την ειδική πέτρα ψησίματος (αν διαθέτουμε) είτε ένα αναποδογυρισμένο ταψάκι. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ή με το χέρι τα ζυμάρια σε μακρουλό σχήμα και πάχος περίπου 0,5 εκ.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά. Απλώνουμε από μία δόση τυριών (περίπου 50-60 γρ.) στη μέση, κατά μήκος κάθε ανοιγμένου ζυμαριού. Πάνω στα τυριά σκορπίζουμε κομματάκια από σουτζούκι. Έπειτα, διπλώνουμε περιμετρικά τη ζύμη για να ανασηκωθεί ελαφρά και να κρατήσει στο εσωτερικό τη γέμιση. Τσιμπάμε τις μακριές άκρες κάθε φύλλου για να δώσουμε στο πεϊνιρλί το χαρακτηριστικό του σχήμα, σαν βαρκούλα. Μεταφέρουμε πολύ προσεκτικά τα πεϊνιρλί ένα ένα πάνω στο αναποδογυρισμένο ταψί (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού, μπορεί να χωρέσουν και δύο πεϊνιρλί) και ψήνουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά. Τα ξεφουρνίζουμε με προσοχή και τα σερβίρουμε ζεστά. Προαιρετικά, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ταμπάσκο ή πασπαλίζουμε με καυτερό μπούκοβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365