Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Η συνταγή της ημέρας: Αστακομακαρονάδα

Η συνταγή της ημέρας

Δείτε την συνταγή:


Υλικά συνταγής (για 6 άτομα)
2 κιλά αστακούς
1 πακέτο μακαρόνια, Νο 6 ή Νο 7
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μεγάλες ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες (ή ντοματίνια κομμένα στη μέση)
αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μισό ποτηράκι λευκό κρασί

Εκτέλεση συνταγής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάζουμε τους αστακούς μας να βράσουν χωρίς αλάτι για 10 λεπτά το πολύ. Το πόσο θα τους αφήσετε, εξαρτάται από εσάς. Στο εξωτερικό, πολλές φορές βράζουν τον αστακό για 6-8 λεπτά.
Βγάζουμε τους αστακούς από την κατσαρόλα με την τσιμπίδα.  Κρατάμε όμως τον ζωμό τους στην κατσαρόλα γιατί θα τον χρησιμοποιήσουμε για να βράσουμε τα μακαρόνια μας. Αυτό ειναι το μυστικό για την καλή αστακομακαρανάδα! Αν θέλουμε, σουρώνουμε τον ζωμό για να μην έχει κομματάκια.
Βάζουμε τους αστακούς σε άφθονο κρύο νερό για να σταματήσουμε τη βράση τους.
Μόλις κρυώσουν λίγοι οι αστακοί, ανοίγουμε το κέλυφός τους και βγάζουμε το ψαχνό τους από την ουρά, τα πόδια και τις δαγκάνες και το κόβουμε σε κομμάτια, όσο μικρά ή μεγάλα θέλουμε εμείς.  Για εφέ, αν θέλουμε αν θέλουμε στο τέλος να στολίσουμε το πιάτο μας, κρατάμε τις δαγκάνες!
Βράζουμε τα μακαρόνια μας στο νερό που είχαμε βράσει τους αστακούς, για 6-7 λεπτά. Προσοχή: Τα ζυμαρικά στην αστακομακαρονάδα πρέπει να είναι λίγο al dente, δηλαδή να μην έχουν "λασπώσει", οπότε καλό ειναι να βάλουμε χρονόμετρο.
Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, και τσιγαρίζουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο σκόρδο για 1-2 λεπτά, χωρίς να μαυρίσει. Επειτα, ρίχνουμε τις ντομάτες με τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοψήνουμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι οι τομάτες να αρχίσουν να μαραίνονται.
Προσθέτουμε σιγά σιγά στη σάλτσα κομμάτια από το ψαχνό του αστακού. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε και λίγο λευκό ξηρό κρασί (μισό ποτηράκι) και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.
Μέχρι να γίνουν αυτά, θα πρέπει να έχουν βράσει τα μακαρόνια μας.
Οπότε σουρώνουμε τα μακαρόνια, σερβίρουμε σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με τη σάλτσα, αλάτι και φρέσκο πιπέρι.



Συμβουλές
Εάν έχουμε και γαρίδες ή καραβίδες, τις βράζουμε, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα στη σάλτσα.
Αν δεν θέλουμε τον αστακό σε κομμάτια, μπορούμε να τον σερβίρουμε ολόκληρο κομμένο στη μέση από το κεφάλι προς την ουρά. Τον πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Στο πιάτο του σερβιρίσματος της αστακομακαρονάδας μας μπορούμε να προσθέσουμε και τριμμένο βασιλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365