Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020

Ρυθμίσεις οφειλών καραντίνας και όχι κορονοϊού η επιλογή της Κυβέρνησης

Τι προκρίνει η κυβέρνηση

Όσοι έχασαν ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 θα μπορούν να επανενταχθούν με τα ίδια προνόμια, ενώ για τις δόσεις που δεν πληρώθηκαν σε αυτό το διάστημα θα μπορούν να πληρωθούν μετά το τέλος της ρύθμισης των 120 δόσεων.  


Οι φορολογικές οφειλές που προέκυψαν μετά το lockdown, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, δεν περιλαμβάνονται στο «μπουκέτο» των ρυθμίσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τις οφειλές που γεννήθηκαν την περίοδο της καραντίνας.  


Η αύξηση των δόσεων εξόφλησης των χρεών της καραντίνας και η επανένταξη των οφειλετών στις ρυθμίσεις που απώλεσαν λόγω του κορονοϊού είναι η βασική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση ώστε να συγκρατήσει την «εκτόξευση» των φεσιών προς το Δημόσιο. 


Τι προκρίνει η κυβέρνηση


Με τις ανακοινωθείσες ρυθμίσεις, όσοι συσσώρευσαν χρέη από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020 θα μπορούν να τα αποπληρώσουν από τον Μάιο του 2021 είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο της τάξεως του 2,5%.  


Ομοίως, όσοι έχασαν ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 θα μπορούν να επανενταχθούν με τα ίδια προνόμια, ενώ για τις δόσεις που δεν πληρώθηκαν σε αυτό το διάστημα θα μπορούν να πληρωθούν μετά το τέλος της ρύθμισης των 120 δόσεων.  


Ωστόσο, όσοι απώλεσαν τη ρύθμισή τους από τον Νοέμβριο του 2019 και μετά θα μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.  


Στο ίδιο καθεστώς θα ενταχθούν και όσοι έχουν φορολογικές οφειλές που έχουν γεννηθεί μετά το lockdown, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος που προέκυψε με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο εφετινός ΕΝΦΙΑ.  


Για την εξόφληση των οφειλών αυτών θα υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση, η οποία προβλέπει 24 δόσεις για την εξόφληση των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και 48 μηνιαίες δόσεις για τις έκτακτες (π.χ. φόρος κληρονομιάς). 


Προσοχή. Το ίδιο θα ισχύσει και για κάθε νέα φορολογική οφειλή προς την εφορία ανεξάρτητα του εάν οι οφειλέτες πλήττονται ή όχι από την κρίση της πανδημίας. 


Αυτό σημαίνει πως 8.827.760 φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν εφέτος φορολογική δήλωση (υπόχρεοι και σύζυγοι) και 6.206.673 φυσικά πρόσωπα στα οποία εφέτος βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αρκεστούν στην πάγια ρύθμιση για τις οφειλές τους που προέκυψαν μετά τον Αύγουστο, ανεξάρτητα εάν η αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων τους αποδίδεται αποκλειστικά στον κορονοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365