Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Τράπεζες: Θα δανείσουμε ξανά όσους πτωχεύσουν

Διατεθειμένες να τους χορηγήσουν νέα στεγαστικά δάνεια δηλώνουν οι τράπεζες

Ο νέος πτωχευτικός νόμος δίνει τη δυνατότητα σε όσους «χάσουν» το σπίτι τους να το ξαναγοράσουν μετά από 12 χρόνια. Διατεθειμένες να τους χορηγήσουν νέα στεγαστικά δάνεια δηλώνουν οι τράπεζες.



Διατεθειμένα να χορηγήσουν νέο στεγαστικό δάνειο σε όσους πτωχεύσουν προκειμένου να αγοράσουν ξανά το σπίτι τους στο μέλλον, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλώνουν στο insider.gr υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου, σχολιάζοντας θετικά τον νέο πτωχευτικό νόμο που είδε πριν λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

«Εάν ένας ιδιώτης έχει απαλλαγεί από τα χρέη του παρελθόντος, έχει εξασφαλίσει σταθερό εισόδημα μέσω της εργασίας του και πληροί της προϋποθέσεις του αξιόχρεου, οι τράπεζες θα του χορηγήσουν στεγαστικό δάνειο με εξασφάλιση το ακίνητο προκειμένου να το ξαναποκτήσει», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών, ο οποίος χαρακτηρίζεται και  «δεύτερης ευκαιρίας», στόχο έχει να θέσει τέλος στον ισόβιο εγκλωβισμό των νοικοκυρών στη μέγγενη των χρεών. Στελέχη με γνώση των διαδικασιών διατυπώνουν την αισιοδοξία τους στο insider.gr για την εύρυθμη λειτουργία του νέου πτωχευτικού κώδικα και επιμένουν ότι συνιστά πράγματι μια δεύτερη ευκαιρία για τους ιδιώτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. 

Μεταξύ άλλων, θα δίνει στους οφειλέτες που πτωχεύουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ξανά την πρώτη κατοικία τους μετά από διάστημα 12 ετών. Ειδικά σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, θα δίνεται στους οικονομικά ευάλωτους επιδότηση ενοικίου για να παραμείνουν στο σπίτι τους ως ενοικιαστές. Στο σημείο αυτό, θα παρέχεται εγγύηση Δημοσίου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προκειμένου ο ιδιωτικός φορέας που θα εξαγοράσει μαζικά τις πρώτες κατοικίες λόγω πτώχευσης να συνάψει μισθωτήρια με ευνοϊκούς όρους με τους μισθωτές. Μετά την πάροδο 12 ετών, θα δίνεται στον πρώην ιδιοκτήτη η ευκαιρία να αγοράσει ξανά την κατοικία τους στις τιμές της αγοράς.

Στην ερώτηση ποιο είναι το οικονομικό κίνητρο του ιδιωτικού φορέα που θα αγοράσει σε τιμές αγοράς τα ακίνητα που θα ρευστοποιηθούν λόγω πτώχευσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, αφενός, θα έχουν σταθερές εισροές λόγω της επιδότησης της δόσης για την πρώτη κατοικία και των μισθωμάτων, στις υπόλοιπες περιπτώσεις. 

Επιπλέον, τα funds που θα προσέλθουν στον σχετικό διαγωνισμό προσβλέπουν στην υπεραξία από τη μεταπώληση των ακινήτων σε συνθήκες ανοδικής πορείας των τιμών στην αγορά του real estate στη χώρα μας. Αναφέρουν δε ότι, στη συγκεκριμένη αγορά, τα περιθώρια κέρδους δεν υπερβαίνουν το 6-8% -ένας στόχος που κρίνεται ρεαλιστικός στην εγχώρια αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365