Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Έρχονται άσχημα μαντάτα για τους χρήστες του Netflix

 Το Netflix παραμένει φτηνότερο (και ταυτόχρονα, μαζικότερο) του HBO Max

Ήταν δεδομένο πως με τέτοια επιτυχία, κάποια στιγμή το Netflix δεν θα δίσταζε να αυξήσει τις τιμές του...


Όταν το 1997 το Netflix έκανε το ιντερνετικό του ντεμπούτο ως streaming πλατφόρμα κανείς δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει ποια θα ήταν η εξέλιξή του 23 χρόνια αργότερα.


Από το 2013, οπότε και το House of Cards υπήρξε η ναυαρχίδα του σε επίπεδο πρωτότυπου περιεχομένου μέχρι και σήμερα, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί τόσο ευνοϊκά για αυτό που πλέον είναι σε θέση να καθορίζει τις παγκόσμιες τάσεις της ποπ κουλτούρας.


Είναι χαρακτηριστικό πως σε μια περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τρομακτική κρίση στον παγκόσμιο κινηματογράφο και η μία κυκλοφορία ταινίας έρχεται μετά την άλλη -τελευταία θύματά της τα πολυαναμενόμενα «Dune» και «The Batman» που ανέβαλλαν για ένα χρόνο τις κυκλοφορίες τους- το Netflix αποτελεί τη βασική ελπίδα πως ακόμα και αν η παραδοσιακή μορφή κινηματογράφου συρρικνωθεί σε απελπιστικό βαθμό, η ροή νέων δημιουργιών θα συνεχίσει απρόσκοπτα.


Έστω και αν περιοριστεί η αίσθηση της συλλογικής παρακολούθησης μιας ταινίας στο μεγάλο πανί και την σκοτεινή αίθουσα.


Ενδεικτικό της τεράστιας επιτυχίας του Netflix και των όρων με τους οποίους κινείται είναι πως τα μεγάλα κεφάλια της συγκεκριμένης πλατφόρμας δεν θεωρούν καν πως θα επηρεαστούν από την αντίστοιχη πλατφόρμα της Disney, δηλαδή το Disney Plus, αλλά ούτε και από το HBO Max.


Και αυτό διότι για την ώρα, το τελευταίο παραμένει ένα πολύ πιο ακριβό προϊόν («πουλάει» άλλωστε πως έχει πιο ποιοτικό περιεχόμενο και αυτό στοιχίζει…) ενώ το Disney Plus απευθύνεται σε ένα παιδικό κοινό κάτω των δεκατριών χρονών, άρα δεν υπάρχει καν ανταγωνισμός σε σχέση με το Netflix αφού αναμένεται οι δυο πλατφόρμες να εκληφθούν ως συμπληρωματικές η μία της άλλης από τους συνδρομητές.


Πάντως, το γεγονός ότι το Netflix συνεχίζει να μην ανησυχεί για το HBO Max εξαιτίας της πιο φτηνής συνδρομής του, δεν σημαίνει πως η τιμή του θα μείνει στάσιμη.


Για την ακρίβεια, με δεδομένο πως σύντομα οι παραγωγές του αναμένεται να αυξηθούν εντυπωσιακά, το Netflix δεν θα διστάσει να αυξήσει την συνδρομή. Γνωρίζει άλλωστε πως όχι απλά δεν έχει να χάσει τίποτα από αυτή την αύξηση αλλά με βάση τους ρυθμούς που αυξάνονται οι χρήστες του δεν έχει να ανησυχήσει για τίποτα.


Μιλάμε για μια πλατφόρμα που είχε 183 εκατομμύρια συνδρομητές με την είσοδο του 2020, ενώ ο μαζικός εγκλεισμός στο σπίτι λόγω πανδημίας ήταν μια συνθήκη που αύξησε κατά 15,8 εκατομμύρια τους συνδρομητές του σε όλο τον κόσμο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020! Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί πως στο διάστημα αυτό, το Netflix προσέλαβε άλλα 2.000 άτομα για να αντεπεξέλθει στην αυξημένη διεθνή ζήτηση. Τα νούμερα προκαλούν αληθινό ίλιγγο.


Δεν είναι και πάρα πολύ καλά νέα αυτά για το ελληνικό κοινό που από το 2016, οπότε και το Netflix ήρθε στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα είχε συνηθίσει σε πολύ φτηνές υπηρεσίες. Όμως, όσοι μπορούσαν να εκτιμήσουν καταστάσεις το είχαν ήδη μαντέψει αφενός. Αφετέρου, με δεδομένο πως οι σινεφίλ ενδέχεται σύντομα να έχουν εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές για τις κινηματογραφικές τους εξόδους, η προσαρμογή στα δεδομένα του Netflix ενδέχεται να είναι μονόδρομος.


Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τους Έλληνες συνδρομητές;


Αυτή τη στιγμή οι τιμές των πακέτων του Netflix έχουν ως εξής:




Η αύξηση για την οποία έχει γίνει λόγος είναι της τάξεως των 2 δολαρίων. Με τα ελληνικά δεδομένα, λοιπόν, -η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με την ακριβότερη συνδρομή- θα κληθούμε να πληρώσουμε 1,5€ – 2€ περισσότερα σε κάθε πακέτο!


Και πάλι, βέβαια, το Netflix παραμένει φτηνότερο (και ταυτόχρονα, μαζικότερο) του HBO Max.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365