Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Παγώνουν 1.449 πλειστηριασμοί έως το τέλος του έτους – Ξεπερνά τα 234 δισ. ευρώ το ιδιωτικό χρέος

Τι θα ισχύσει

Η νέα πρωτοβουλία για «πάγωμα» των πλειστηριασμών που θα παρουσιάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να είναι οριζόντιας εφαρμογής. Τι θα ισχύσει.


Η αναστολή πλειστηριασμών που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποτελέσει σωσίβιο για εκατοντάδες δανειολήπτες και οφειλέτες. Και οι ωφελημένοι δεν θα είναι αποκλειστικά οι ευάλωτοι δανειολήπτες.


Αξίζει να σημειωθεί πως από τα μέσα Σεπτεμβρίου οι τράπεζες μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) είχαν ανακοινώσει πως θα εξετάζουν μέχρι την 31.12.2020 τα αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν στην πρώτη κατοικία, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων. Όπως είχε αποσαφηνισθεί προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου. Είχε δε ξεκαθαριστεί πως όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες  πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά.


Η νέα πρωτοβουλία για «πάγωμα» των πλειστηριασμών που θα παρουσιάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να είναι οριζόντιας εφαρμογής, καθώς ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown θα ανασταλούν όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και θα υπάρξει και περαιτέρω «πάγωμα» των πλειστηριασμών.


Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις αναγγελίες των πλειστηριασμών που έχουν αναρτηθεί στην ειδική ιστοσελίδα eauction.gr έως το τέλος Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 1.449 πλειστηριασμοί , με τιμή πρώτης προσφοράς που κυμαίνεται από 25,7 εκατ. ευρώ έως μόλις 80 ευρώ!


Στους οφειλέτες σε βάρος των οποίων έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γνωστοί επιχειρηματίες, γόνοι εφοπλιστών και εκδοτών, πρώην ιδιοκτήτες γνωστών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, βιοτέχνες, πρώην ξενοδόχοι και πολλοί άλλοι. Όλοι αυτοί θα ωφεληθούν από το επικείμενο «μορατόριουμ» των πλειστηριασμών.


Ωστόσο, όσο και εάν το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ανακουφίσει όσους βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους εξακολουθεί να επικρέμεται πάνω από την ελληνική οικονομία. Σήμερα το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 234 δισ. ευρώ. Από αυτό το συνολικό ιδιωτικό χρέος, τα 106 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές προς τη φορολογική αρχή, τα 92 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, και τα 36 δισ. ευρώ σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365