Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Χαμηλώνει ο πήχης των δημόσιων εσόδων για το σύνολο του 2020

Τι οδήγησε στην υστέρηση του φόρου εισοδήματος

Δεδομένου του δεύτερου lockdown οι αποκλίσεις στα δημόσια έσοδα αναμένεται να είναι στο σύνολο του έτους πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές που είχαν εκτιμηθεί τον Οκτώβριο.


Στην αναθεώρηση του ύψους των απωλειών δημόσιων εσόδων λόγω της πανδημίας έχει προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και πλέον οι εκτιμήσεις που θα ενσωματωθούν στο σχέδιο προϋπολογισμού 2021 θα είναι σαφώς μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στην Βουλή τον Οκτώβριο.


Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση υπολόγιζε πως τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το 2020, μετά τη μείωση των επιστροφών φόρων, θα διαμορφώνονταν στα 50,15 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,56 δισ. ευρώ ή 8,3% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2020.


Η αρχική εκτίμηση ήταν πως από ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ), φόρους με μορφή χαρτοσήμου και φόρους επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών το κράτος θα εισέπραττε εφέτος 23,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,6 δισ. ευρώ ή 16,2% έναντι του στόχου.


Οι απώλειες από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, εκτιμούνταν σε υψηλά επίπεδα καθώς η πρόβλεψη ήταν ότι θα εισπράττονταν έσοδα 13,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,7 δισ. ευρώ ή 16,3% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Η εν λόγω μείωση σχετίζεται με τον φόρο νομικών προσώπων κατά 1,2 δισ. ευρώ και με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 1,3 δισ. ευρώ.


Τι οδήγησε στην υστέρηση του φόρου εισοδήματος

Βασικός λόγος της υστέρησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η μειωμένη παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών ιδιωτικού τομέα εξαιτίας των μειώσεων μισθών από αναστολές συμβάσεων εργασίας, την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας, τις απολύσεις, τη μείωση προκαταβολής φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών και τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων που αφορούν σε παρελθόντα οικονομικά έτη.


Δεδομένου του δεύτερου lockdown οι αποκλίσεις στα δημόσια έσοδα αναμένεται να είναι στο σύνολο του έτους πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές που είχαν εκτιμηθεί τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365