Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Επίδομα 534 ευρώ: Διευρύνεται η λίστα των δικαιούχων τον Νοέμβριο - Τι ισχύει για τους εποχικούς

Αν η αναστολή διαρκέσει ένα μήνα, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει για έναν ακόμη μήνα μετά τη λήξη της, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων

Το μέτρο των αναστολών και της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ επεκτείνεται σε περισσότερους από 500 ΚΑΔ για τον Νοέμβριο.


Δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργοδότες να θέσουν σε αναστολή σύμβασης τους μισθωτούς τους από αύριο 3 Νοεμβρίου που ξεκινά το μίνι lockdown σε όλη τη χώρα, δίνει απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.


Το μέτρο των αναστολών και της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ επεκτείνεται σε περισσότερους από 500 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τον Νοέμβριο, ώστε σταδιακά από αύριο τα έκτακτα μέτρα να μπουν σε εφαρμογή. 


Υπενθυμίζεται πως για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται n δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο και n αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.


Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων ανά την επικράτεια που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή  σύμβασης  εργασίας. 


Για το διάστημα αυτό, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές τους εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.


Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή αναστέλλεται υποχρεωτικά n σύμβαση εργασίας των εργαζομένων, ενώ για όσο διάστημα ισχύει n αναστολή οι απολύσεις είναι άκυρες.


Αν η αναστολή διαρκέσει ένα μήνα, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει για έναν ακόμη μήνα μετά τη λήξη της, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.


Υπενθυμίζεται πως το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας ίσχυε μέχρι και 31 Οκτωβρίου για λίγους κλάδους και ειδικότερο για επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό. Τώρα το κυβερνητικό επιτελείο επεκτείνει το μέτρο για τον Νοέμβριο σε όλες τις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους 500 και πλέον ΚΑΔ του Απριλίου.


Δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ


Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο τον μήνα, η επιχείρηση υποβάλει μόνο μια δήλωση αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση αναστολής για περισσότερα του ενός χρονικά  διαστήματα εντός του μήνα, n επιχείρηση υποβάλλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα. 


Ο εργαζόμενος υποβάλλει τη δική του δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees services.gov.gr


Δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης για το μήνα Οκτώβριο θα είναι και οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό, καθώς θα μπορέσουν να υποβάλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να λάβουν τα 534 ευρώ.


Πρόκειται για εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και τουριστικών λεωφορείων που λειτουργούν εποχικά


Από τον Νοέμβριο και για 3 μήνες θα μπορέσουν να μπουν στο ταμείο ανεργίας ΟΑΕΔ, με 50 ένσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365