Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Τα τεχνητά διαμάντια κερδίζουν έδαφος στην αγορά του κοσμήματος

Πρόκειται για αληθινά διαμάντια που όμως δεν χρειάζονται μερικές χιλιάδες χρόνια για να δημιουργηθούν, ούτε εξορύξεις για να βρεθούν

Πρόκειται για αληθινά διαμάντια που όμως δεν χρειάζονται μερικές χιλιάδες χρόνια για να δημιουργηθούν, ούτε εξορύξεις για να βρεθούν.



Όλο και περισσότερες είναι οι εμφανίσεις διάσημων από χώρους του lifestyle και της πολιτικής, μέχρι και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας να φορούν τεχνητά διαμάντια.

Πρόκειται για αληθινά διαμάντια που όμως δεν χρειάζονται μερικές χιλιάδες χρόνια για να δημιουργηθούν, ούτε εξορύξεις για να βρεθούν. Τα τεχνητά διαμάντια είναι πραγματικοί πολύτιμοι λίθοι που κατασκευάζονται σε εργαστήρια και αποτελούν τη νέα «τάση» στην αγορά κοσμήματος.

Τα lab-diamonds, όπως είναι γνωστά, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα σε όσους ενδιαφέρονται για την ηθική πίσω από τη βιομηχανία των πολύτιμων λίθων, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούν να βρουν στοιχεία τόσο για την προέλευση τους (να μην είναι «ματωμένα» διαμάντια), όσο και για το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» της εταιρείας που τα παρασκευάζει.  

Φυσικά διαμάντια ή Διαμάντια εργαστηρίου;

Τα διαμάντια εργαστηρίου δεν είναι κάτι καινούργιο. Η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε διαμάντι σε εργαστήριο ήταν η μακρινή δεκαετία του '40, αν και η λάμψη και η αισθητική του πολύτιμου λίθου δεν έγιναν καθιερωμένο «μέρος» της παραγωγής μέχρι τη δεκαετία του '70. 

Και παρότι πολλοί πιστεύουν πως τα εργαστηριακά διαμάντια δεν είναι αληθινά, στην πραγματικότητα είναι. Μόνο που η διαδικασία που απαιτεί χρόνο... στη φύση, επισπεύδεται στο εργαστήριο. 

Σήμερα, χάρη στην ταινία «Ματωμένο διαμάντι» με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να δηλώσουν «άγνοια» για τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται το εμπόριο διαμαντιού, ενώ ακόμα και μεταξύ των «ηθικών» διαμαντιών, τίθεται το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, λόγω των εξορύξεων. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι celebrities εμφανίζονται στο κόκκινο χαλί με τεχνητά διαμάντια και συνήθως αποτελούν μία «δήλωση» για την περιβαλλοντική συνείδηση όσων τα φορούν. Οπότε τίθεται το ερώτημα, μπορούν τα τεχνητά διαμάντια να «αντικαταστήσουν» τα φυσικά διαμάντια;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα «ναι μπορούν», αλλά θα το κάνουν; Πιθανότατα όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365