Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ατομική ευθύνη δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση του για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών

Να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.


«Έρχεστε σήμερα και μας λέτε ως πρωθυπουργός μιας χώρας που μετρά πάνω από 40 νεκρούς κάθε μέρα και συγκρίνετε με τις χώρες εκείνες που την άνοιξη είχαν βρεθεί με εκατοντάδες νεκρούς και μια διασπορά αντίστοιχη της σημερινής στη Βόρεια Ελλάδα; Ήρθατε να μας πείτε τι;’’ Δεν έχουμε καμιά ευθύνη για το άνοιγμα του τουρισμό’’.


Ξεχνώντας εντελώς τα συγχαρητήρια που έδινε η κυβέρνηση στον εαυτό της μετά την άνοιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε αυτή τη φορά να μοιραστεί τα εύσημα με όλους, ειδικούς, πολιτικούς και πολίτες. Ξέχασε όμως και τις φιέστες που έκανε τόνισε ο κ. Τσίπρας.


Σας έλεγα δεν έχετε σχέδιο για το πώς θα ανοίξει. Όταν άνοιξε χωρίς σχέδιο, με διαφορετικά κριτήρια από πύλη εισόδου σε πύλη εισόδου, σας είπαμε κάνετε λάθος», τόνισε.


«Εσείς δεν λέγατε ευτυχώς που είμαι εγώ και δεν είναι ο Τσίπρας γιατί θα είχαμε περισσότερους νεκρούς; Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και στον ανθρώπινο πόνο. Σήμερα λέτε πάλι τα ίδια. Ότι δεν κάνατε κανένα λάθος και ότι φταίνε η νέοι άνθρωποι. Εκεί εντοπίζεται μονάχα η διασπορά; Προφανώς υπάρχει και εκεί. Αλλά δεν υπάρχει διάδοση εξαιτίας του γεγονότος ότι καθημερινά στις μεγάλες πόλεις παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα μέσα μαζικής μεταφοράς;», πρόσθεσε.


«Δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων δεν σκέφτεται πώς θα κάνει πάρτι το βράδυ. Η πλειονότητα των νέων σήμερα είναι στην ανεργία, χωρίς προοπτική. (…) Η πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω μας δεν διαχειρίζεται Offshore. Η πλειοψηφία είναι εξαρτημένοι από τον μισθό», πρόσθεσε.


«Η πραγματική αύξηση των ΜΕΘ είναι 200 κρεβάτια. Πάμε να δούμε. Είναι ζήτημα κρεβατιών και μόνο το θέμα της ενίσχυσης του ΕΣΥ; Η Βουλή έκανε δωρεά 50 κλίνες στο “Σωτηρία”. Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι λειτουργούν οι 9. Το πρόβλημα είναι το προσωπικό. Αρνείστε να κάνετε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού», τόνισε.


Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση του για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον πρωθυπουργό «να συμφωνήσουμε όλοι μας σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής με γνώση αξιοπιστία και εμπειρία που θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο» που θα έχουν συμφωνήσει οι πολιτικές δυνάμεις.


Κύριε Κικίλια δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας. Κρυφτήκατε πίσω από έναν άξιο επιστημονα τον κ. Τσιόδρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «8 μήνες ήσασταν εξαφανισμένος και έρχεστε στο και 5 να κατηγορείτε την αντιπολίτευση».


Αν συμφωνήσετε, στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στο πάγωμα των αντιλαϊκών σας νομοσχεδίων (πχ πτωχευτικό νόμο) και να παγώσετε το σχεδιασμό σας να φέρετε προς ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, υπάρχουν άνθρωποι για αυτό το ρόλο είπε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας:


«Θα σας πρότεινα την Αθηνά Λινού καθηγήτρια Ιατρικής. Δεν ήταν απούσα, ήταν παρούσα. Έλεγε παντού προσοχή και μάσκες. Ελάτε να βρούμε κάποιον άλλο αν θέλετε».


Παραδεχτείτε την αποτυχία σας, πείτε mea culpa


Ο κ. Τσίπρας αφού υπεραμύνθηκε της πολιτικής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης και ασφυξίας όπως είπε, τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν «ο πιο ακραίος αρχηγός της αντιπολίτευσης. Σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή δεν δίστασε να αξιοποιήσει τραγωδίες και νεκρούς».


«Εμείς δεν ακολουθήσαμε αυτό το δρόμο. Συναισθανόμενοι την ευθύνη για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Δεν είναι η τυμβωρυχία με τους νεκρούς στο Μάτι, της γρίπης η έξαλλη και αλλοπρόσαλλη στάση. Στηρίξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας και αυτό κάνουμε» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε πλάτη στη διάλυση της κοινωνίας και στη διαρκή αδράνεια και ολιγωρία για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας».


«Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία σας. Να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Η παραδοχή του λάθους είναι πράξη ευθύνης και γενναιότητας. Κάντε το με άλλο τρόπο. Πείτε mea culpa όπως ο Αντρέας Παπανδρέου είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.


Σχέδιο σωτηρίας και όχι συγκυβέρνησης


«Ζητήστε τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων. Δεν διχάζετε μόνο το κοινοβούλιο, ο διχασμός αφορά τους πολίτες που αγωνιούν. Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία, συγκαλέσετε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, όχι για να μας ενημερώσετε, αλλά για να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο σωτηρίας και όχι συγκυβέρνησης. Δεν θα σας σώσουμε εμείς. Δεν μπορείτε να σωθείτε έτσι όπως τα έχετε κάνει. Το πρώτιστο δεν είναι να σας πούμε φύγετε και κάντε εκλογές. Το πρώτιστο είναι να σας πούμε αλλάξτε στρατηγική».


Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ομολογία αποτυχίας ότι μετά την κρίση φέρατε τροπολογία για 300 προσλήψεις γιατρών όταν σας λέγαμε από την αρχή κάντε προσλήψεις» ενώ αναφέρθηκε και στο χώρο της εκπαίδευσης κάνοντας λόγο για «μπάχαλο» με τις «μάσκες τεντόπανα και τα παγουρίνο. Το Ελεγκτικό συνέδριο, αναβάλλει το διαγωνισμό γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τέτοιο μπάχαλο».


Εξάλλου αναφερόμενος στο φιάσκο της πρώτης μέρας στην τηλεκπαίδευση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ναι μεν υπήρχε πανευρωπαϊκό πρόβλημα με τη Cisco ωστόσο «καμία χώρα δεν έδωσε το 100% της τηλεκπαίδευσης σε έναν πάροχο όπως εσείς. Φέρτε τη σύμβαση στη Βουλή να δούμε τι υπογράψατε» πρόσθεσε.

2 σχόλια:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365