Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Απεβίωσε ο γηραιότερος Πόντιος πρόσφυγας - Δεν κατάφερε ποτέ να συμφιλιωθεί με τον ξεριζωμό

Ήταν ο γηραιότερος Πόντιος πρόσφυγας

Aπεβίωσε ο γηραιότερος Πόντιος πρόσφυγας με καταγωγή από την Τραπεζούντα Σταυρίκος Παπαβραμίδης. Έζησε στη Δραπετσώνα με την οικογένειά του, όμως δεν κατάφερε ποτέ να συμφιλιωθεί με τον ξεριζωμό.


Έζησε στα χώματα της προσφυγικής Δραπετσώνας για σχεδόν έναν αιώνα. Ήταν ο γηραιότερος Πόντιος πρόσφυγας.


Ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης καταγόταν από την Τραπεζούντα. Ήρθε παιδί με την οικογένειά του στον Πειραιά ύστερα από ένα μακρύ και βασανιστικό προσφυγικό ταξίδι. Ήταν αδελφός του σπουδαίου λυράρη Νίκου Παπαβραμίδη, που η κεμεντζέ του μάγευε πρόσφυγες και γηγενείς.


Όσα χρόνια και αν πέρασαν, ο Σταυρίκος δεν ξέχασε ποτέ τον Πόντο. Το μυαλό του γύριζε διαρκώς στην Τραπεζούντα. Δεν συμφιλιώθηκε με τον ξεριζωμό. Το προσφυγικό τραύμα τον ακολουθούσε πάντα και προσπαθούσε να εξηγήσει τα γεγονότα με τον δικό του τρόπο.


Από σήμερα το μεσημέρι επέστρεψε στα χώματα του Πειραιά. Κι αυτή ήταν η τελευταία φορά, το τελευταίο ταξίδι του γηραιότερου Πόντιου πρόσφυγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365