Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Όχι στην απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει Πολυτεχνείου

Δικαστές και εισαγγελείς τονίζουν πως η απόφαση κινείται εκτός Συνταγματικού πλαισίου

“Χαστούκι” από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη για την απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.


Δικαστές και εισαγγελείς τονίζουν πως η απόφαση κινείται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.


Στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζεται πως για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.



Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ξεκαθαρίζει πως “η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου”.


Ειδικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει στην ανακοίνωση της:


“Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.


Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι “υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…”.


Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489). Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.


Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί”.

5 σχόλια:

  1. Η χώρα πάσχει από πολλά άλλα κυρίως πάσχει από παιδεία δικαιοσύνη και υγεία
    Σήμερα αυτό φαίνεται πολύ περισσότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντε τώρα όλοι βουρ στους δρόμους για πορείες. Για τις δύο ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ το ΚΚΕ δεν έκανε κιχ. Τώρα ΟΛΗ η υπόλοιπη αριστερή σαβούρα, μερα25 ανταρσυα κλπ ξεσηκώνουν σε πορείες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει εδώ υπεύθυνη στάση. Το Κίνημα αλλαγής δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις εξαλοσυνες. Είχε δίκαιο όταν ο Μίκης έλεγε για τον αριστερόστροφο φασισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ 2 ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Κανένας που έζησε τη χούντα δεν αναφέρει για τους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση. Για χούντα μιλάνε όσοι ήταν αγέννητοι τότε γιατί δεν ξέρουν τι ήταν η χούντα

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365