Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Αρχή για το Ξέπλυμα: Επιτήδειοι υπεξαιρούν χρήματα επενδυτών από λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων

Προειδοποίηση για τις δραστηριότητες επιτήδειων

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που πέφτουν θύμα απάτης και ειδικότερα της απάτης των «μη ρεαλιστικών αποδόσεων».


Προειδοποίηση για τις δραστηριότητες επιτήδειων που υπόσχονται σε επενδυτές υψηλές αποδόσεις και τους πείθουν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα, διατηρώντας ωστόσο τη διαχείριση των εν λόγω λογαριασμών και υπεξαιρώντας τα ποσά που επενδύονται από τα θύματα, απηύθυνε σήμερα η Αρχή Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.


Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ατόμων που πέφτουν θύμα απάτης και ειδικότερα της απάτης των «μη ρεαλιστικών αποδόσεων», σε συνδυασμό με τις νέες τάσεις που χρησιμοποιούν οι δράστες ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού, οδήγησε την Αρχή να εκδώσει την εξής ειδοποίηση προς το επενδυτικό και καταναλωτικό κοινό για την ενημέρωση και προστασία τους:


«Οι δράστες των απατών των “μη ρεαλιστικών επενδύσεων” χρησιμοποιούν πλέον πιο αληθοφανείς επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες είτε συνδυάζονται με την πανδημία Covid-19 είτε με επενδύσεις στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. 


Προκειμένου να κάμψουν τις αναστολές των επενδυτών, οι ως άνω δράστες αντί να προτείνουν την απευθείας επένδυση στην εταιρεία που εκπροσωπούν, παροτρύνουν τους εν δυνάμει επενδυτές να ανοίξουν λογαριασμούς σε γνωστές και με καλή φήμη πλατφόρμες επενδύσεων και συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα. Ωστόσο οι δράστες διατηρούν τους κωδικούς διαχείρισης των ηλεκτρονικών επενδυτικών λογαριασμών/πορτοφολιών που τηρούνται στις εταιρίες παροχής συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα να μπορούν να υπεξαιρούν τα ποσά που επενδύονται από τα θύματα. 


Η ως άνω μορφή νομιμοποίησης των εγκληματικών κερδών ήτοι με την αρχική τοποθέτηση των κεφαλαίων απευθείας σε λογαριασμούς εταιρειών κρυπτονομισμάτων, την απόσυρση τους σε λογαριασμούς των δραστών και τη μεταφορά τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών, σε πολλές χώρες παγκοσμίως, καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τον εντοπισμό των ποσών αυτών καθώς και τις προσπάθειες των Αρχών για ανάκτηση τους και την επιστροφή στους επενδυτές/θύματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365