Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα - Τι βλέπει για το χρέος

Από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι η Ελλάδα

Τον δρόμο ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού, αλλά και βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στη σκιά της πανδημίας «έδειξαν» κορυφαία στελέχη της UBS. Τι απάντησαν σε ερώτηση του insider.gr.


Από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι η Ελλάδα, καθώς η συμβολή του σκέλους των επιχορηγήσεων στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να φτάσει το 12%, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην οικονομία, από το 2021 πιθανότατα αλλά πιο σίγουρα από το 2022-2023 κι έπειτα. 


Αυτό εκτίμησε ο Dean Turner, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management για την Ευρωζώνη και την Βρετανία, απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr για το ποια θα μπορούσε να είναι η θετική έκπληξη για την Ελλάδα που θα αλλάξει τo momentum.


Ο Dean Turner επισήμανε παράλληλα πως αυτά τα κεφάλαια θα αποτελέσουν ένα ισχυρό τεστ για τη χώρα, στην προσπάθεια της να ενισχύσει την επενδυτική της θέση, αποτελώντας παράλληλα στήριγμα για το ελληνικό χρέος.


Στο event της UBS με τίτλο «Year Ahead», το οποίο παρακολούθησε το insider.gr, συμμετείχαν ο Mark Haefele επικεφαλής του γραφείου επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, ο Θέμης Θεμιστοκλέους επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου επενδύσεων της UBS Wealth Management και ο Dean Turner επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Wealth Management για την Ευρωζώνη και τη Βρετανία.


Πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός στην Ελλάδα 

Ο Θέμης Θεμιστοκλέους, από τη μεριά του ανέφερε πως ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 20% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ, δεχόμενος ένα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, όπως και εκείνος της φιλοξενίας και των υπηρεσιών. Παράλληλα οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν την επιστροφή της κανονικότητας, αναμένοντας μια σταδιακή ομαλοποίηση του ταξιδιωτικού και του τουριστικού κλάδου. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, ο παράγοντας «χρόνος» είναι ιδιαίτερα κρίσιμος ώστε να επανέλθει η κανονικότητα, τονίζοντας πως ενώ είχαμε σημαντικές ανακοινώσεις από το μέτωπο των εμβολίων, οι μαζικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στο β' τρίμηνο του νέου έτους. Αυτό θα οδηγήσει σε μια ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου με αύξηση της ζήτησης, μεταθέτοντας παράλληλα τη θερινή περίοδο διακοπών προς τα πίσω για το 2021.


Πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος 

Όσον αφορά στο σκέλος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (αναμένεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ), ο Θέμης Θεμιστοκλέους τόνισε πως το κόστος δανεισμού μειώνεται σημαντικά, γεγονός που βραχυπρόθεσμα, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να συνεχίσει να αυξάνει τις κρατικές δαπάνες μέχρις ότου υπάρξει μια κανονικότητα, αλλά και να αρχίσει να σκέφτεται τρόπους μείωσής του.


Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ίδιος, όλες οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) θα πρέπει έγκαιρα να αντιμετωπίσουν αυτό τον βραχνά, όπως και το συνδυασμό φόρων και μείωσης των κρατικών δαπανών. «Όπως επεσήμανε και ο Dean Turner είναι πιθανό να υπάρξει μια σταδιακή πορεία για τον έλεγχο του χρέους», κατέληξε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365