Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Κι άλλο εμβόλιο! CureVac: «Είμαστε στα πρόθυρα σημαντικής ανακάλυψης!»

Στα πρόθυρα «σημαντικής ανακάλυψης» στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα ότι βρίσκεται η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac

24 ώρες μετά την ανακοίνωση της Pfizer η γερμανική CureVac στην οποία συμμετέχει το γερμανικό δημόσιο ανακοίνωσε ευχάριστα νέα. Πέφτουν οι υπογραφές ανάμεσα σε ΕΕ και Pfizer για 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.


Στα πρόθυρα «σημαντικής ανακάλυψης» στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα ότι βρίσκεται η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac, στην οποία εδώ και λίγους μήνες συμμετέχει και το γερμανικό Δημόσιο. Το εμβόλιο αυτό θεωρείται ως ένα από τα πολλά υποσχόμενα για την ΕΕ.


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρίας Φραντς – Βέρνερ Χάας, οι πρώτες μελέτες δείχνουν «δυναμική και πολύ αποτελεσματική ανοσοαπόκριση» και τώρα έχει ξεκινήσει η αποφασιστική φάση 2b/3, με 25.000 συμμετέχοντες.


Ο κ. Χάας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εταιρία του θα λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ το αργότερο την άνοιξη, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται περίπου τρεις μήνες πίσω από τον ανταγωνισμό.


Εκτός των BioNTech-Pfizer, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει προκαταρκτικές συμφωνίες με την γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna.


300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer παίρνει η ΕΕ


Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου της Pfizer τρέχουν με πολύ γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με την ευρωπαία επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου,  η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και την γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.


«Η συμφωνία θα εγκριθεί πιστεύω την Τετάρτη από το Σώμα των Επιτρόπων», θα ακολουθήσουν διαδικασίες «για τρεις ή τέσσερις ημέρες» για να εξασφαλίσουμε το πράσινο φως των κρατών μελών και «στην συνέχεια θα υπογράψουμε», εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε φθάσει σε προκαταρκτική συμφωνία στις αρχές Σεπτεμβρίου με τις δύο εταιρείες για την προπαραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, με την επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεων.


Η Επιτροπή «θα πρέπει να αποφασίσει την Τετάρτη εάν αποδέχεται ή όχι την συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στην συνέχεια θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο» που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.


«Μόνο με το τέλος αυτής της διαδικασίας θα έχουν όλα ολοκληρωθεί. Η αυριανή απόφαση είναι σημαντική για τον καθορισμό των συνθηκών υπό τις οποίες τα κράτη θα μπορούν να αγοράσουν το εμβόλιο», επέμεινε ο εκπρόσωπος.


Σύμφωνα με την Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.


Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech: θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία εμβολίων που βρίσκονται υπό παρασκευήν: με την σουηδοβρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (μέχρι 400 εκατομμύρια δόσεις από την καθεμία), καθώς και με την γαλλοβρετανική Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις).


«Θα έχουμε πιθανότατα ένα χαρτοφυλάκιο έξι υποσχόμενων υποψηφίων…ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αυξάνει τις πιθανότητες να έχουμε πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο», σχολίασε η Στέλλα Κυριακίδου.


Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365