Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Τι γίνεται με την άρση του lockdown - Πότε ξεκινάει ο εμβολιασμός στην χώρα μας

Διαβάστε όλα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη τύπου

Για το πώς “κινείται” ο κοροναϊός ενημερώνουν οι αρμόδιες Αρχές στην τακτική ενημέρωση και σήμερα, Δευτέρα 16.11.2020, την ώρα που τα νέα κρούσματα του 24ώρου είναι 2.198, οι νεκροί 59 και οι διασωληνωμένοι 400!


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν παρίσταται στην σημερινή ενημέρωση λόγω ανωτέρας βίας και για τα δεδομένα γύρω από τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα κορονοϊός ενημερώνουν η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.


Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα και τονίζοντας πως από τα 2.198 νέα κρούσματα, τα 492 είναι στην Αττική και τα 491 στην Θεσσαλονίκη.


Τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Δράμα με 147 και στην Πέλλα με 122.


“Μάσκα για πολλούς μήνες”

Η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας τόνισε επίσης πως ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (σ.σ. και σήμερα είναι 400) είναι τα 64 έτη, ενώ επεσήμανε για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα για να ανακοπεί η πορεία του ιού.


“Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες” τόνισε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ χαρακτήρισε “μονόδρομο” το κλείσιμο των σχολείων, λόγω της κινητικότητας που επιφέρει η λειτουργία τους (σ.σ. αναφέρθηκε όχι μόνο στην κινητικότητα των παιδιών, αλλά και των γονέων, των εκπαιδευτικών, των διοικητικών κλπ) διαμηνύοντας -επικαλούμενη μελέτες- ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες διασποράς του ιού.


Εμβόλιο Moderna: Γιατί είμαστε μπροστά σε έναν επιστημονικό θρίαμβο – Παγκόσμια ανακούφιση από τις ανακοινώσεις

«Μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε μια εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ. Έπεσε ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 15ημερο», ανέφερε επιπλέον η Βάνα Παπαευαγγέλου.


«Δυστυχώς το 2ο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα», σημείωσε η λοιμωξιολόγος η οποία επισήμανε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση. Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.


«Αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα άρουμε σιγά-σιγά περιορισμούς»

Ακολούθως, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως «θα πρέπει να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα την απαραίτητη σύνεση. Να μειώσουμε τις μετακινήσεις, να φοράμε μάσκα. Πρέπει να σταματήσει η περαιτέρω μετάδοση. Επιστήμονες εκφράζουν την άποψη πως η χρήση μάσκας μειώνει και την ποσότητα ιικού φορτίου ακόμα κι αν νοσήσει κανείς. Σε αυτή την περίπτωση θα καταπολεμήσει τη λοίμωξη καλύτερα».


Μαγιορκίνης: Αν η Αθήνα ήταν σαν τη Θεσσαλονίκη θα είχε 2.000 κρούσματα καθημερινά

Επίσης, πρόσθεσε πως «με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ ελπίζουμε πως την επόμενη Δευτέρα θα χαμογελάμε και τις επόμενες δυο εβδομάδες θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών σε καθημερινή βάση. Τα μέτρα αποδίδουν, υπάρχει σταδιακά μια εικόνα σταθεροποίησης. Αν τηρήσουμε τα μέτρα σωστά, σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να άρουμε και κάποιους περιορισμούς».


Μαγιορκίνης για… τον κόσμο

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ξεκίνησε αναφέροντας επιδημιολογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο. «Με 55 εκατομμύρια διαγνώσεις η πανδημία του κόβιντ19 ενισχύεται σε όλο τον κόσμο» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «περισσότερες από 650 χιλιάδες διαγνώσεις καταγράφονται πλέον ανά ημέρα σε παγκόσμια κλίμακα.

«Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας κατέληξαν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι σε μία ημέρα», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά έχοντας ξεπεράσει τις 14 εκατομμύρια διαγνώσεις με το αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα των 200 χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες ανά ημέρα».


Μαγιορκίνης: Αν η Αθήνα ήταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης θα είχε 2.200 ημερήσια κρούσματα

“Στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παρέκκλιση από τα μέτρα”, τόνισε συγκεκριμένα ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης στην συμπρωτεύουσα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχει πενταπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με την Αττική!


Πιο συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως αν η Αθήνα είχε περιέλθει στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης, τότε τα κρούσματα θα ξεπερνούσαν τις 2.000 καθημερινά!


Κοντοζαμάνης: Ξεκινάμε εμβολιασμούς τον Ιανουάριο, αν όλα πάνε καλά

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και εφόσον τα εμβόλια λάβουν σχετική άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, θα είμαστε σε θέση από τον Ιανουάριο και μετά να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς, ανέφερε o Βασίλης Κοντοζαμάνης

«Τα αποτελέσματα της Moderna είναι ενθαρρυντικά. Η συγκεκριμένη είναι μια από τις εταιρείες με την οποία διαπραγματεύεται η ΕΕ και αναμένουμε πολύ σύντομα την ολοκλήρωση των συζητήσεων», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.


Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει κάτι με τον σχεδιασμό για το εμβόλιο της Pfizer, όπως και με τα άλλα εμβόλια που έχουμε συμφωνήσει εμείς και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν τέσσερις συμφωνίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365