Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Η ψυχολογία “μιλά” – Γιατί οι πολίτες ξεχύθηκαν στα μαγαζιά παραμονή του lockdown

Σύμφωνα με την Τροχαία, η κίνηση στους δρόμους προχθες ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας

Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι βγήκαν χθες στους δρόμους και τα καταστήματα είτε για να κάνουν τις αγορές τους, είτε για να κάνουν βόλτα και να δουν φίλους, μία ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ το πανελλαδικό lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.


Σύμφωνα με την Τροχαία, η κίνηση στους δρόμους προχθες ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας  και επίσης η έξοδος από το κλεινόν άστυ ήταν μία από τις μεγαλύτερες για τον μήνα Νοέμβριο, συγκριτικά με άλλες χρονιές.


Ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης εξήγησε στο newsit.gr τους λόγους που οι πολίτες αντέδρασαν έτσι, τονίζοντας, μάλιστα, πως ήταν απολύτως λογικό. 


“Σε κάθε κρίση, κάποια απειλή πολέμου, ή σε φυσικές καταστροφές, οι άνθρωποι παγκοσμίως κάνουν ακριβώς αυτές τις ενέργειες: διαχέονται στα καταστήματα για να ψωνίσουν κάποια είδη πρώτης ανάγκης και να συσσωρεύσουν αγαθά, τα οποία αισθάνονται ότι θα τους φανούν χρήσιμα τις επόμενες ημέρες. Ένας λόγος που αντιδρούν έτσι είναι πως έχουν πολύ έντονο το αίσθημα της επιβίωσης και νιώθουν πως έτσι εξασφαλίζουν για τον εαυτό τους όλα τα πιθανά και απαραίτητα προϊόντα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Και αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουν μεγάλο φόβο απέναντι στο άγνωστο. Υπάρχει, λοιπόν, μία αβεβαιότητα ως προς το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Για παράδειγμα, εν προκειμένω στην πανδημία το άγνωστο είναι το πόσο καιρό θα κρατήσει η καραντίνα. Θα κρατήσει τρεις εβδομάδες, τέσσερις ή περισσότερο; Οπότε οι άνθρωποι νιώθουν περισσότερο ασφαλείς αν συσσωρεύσουν αγαθά, τα οποία ενδέχεται να χρειαστούν σε αυτό το απροσδιόριστο, αβέβαιο χρονικό διάστημα”, λέει ο κ. Παπαδημητριάδης.


Και συνεχίζει: “Ένας ακόμα λόγος αυτής της συμπεριφοράς είναι πως νιώθουν οι ίδιοι πως παίρνουν τον έλεγχο στα χέρια τους. Γιατί το να ψωνίσουν και να συσσωρεύσουν πράγματα, τους δίνει πίσω πάλι έναν έλεγχο που γνωρίζουν ότι απειλείται και θα τον χάσουν την επόμενη μέρα, που θα είναι κλειστά τα καταστήματα”.


Ακολούθως,ο κ. Παπαδημητριάδης παραθέτει τα συμπεράσματα έρευνας που έγινε στο πρώτο lockdown: “Σε μία έρευνα που πραγματοποιήσαμε την περασμένη καραντίνα καταγράψαμε ότι ο περισσότερος κόσμος μας δήλωνε πως αισθάνονται παραβίαση των δικαιωμάτων τους και στερούταν ελευθεριών. Οπότε το να ψωνίσει κανείς, του δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και την αίσθηση ότι έχει τον έλεγχο πάνω σε πράγματα που συμβαίνουν για εκείνο,ν χωρίς να ερωτάται. Οπότε είναι μία αντίδραση του κόσμου, απέναντι στην επόμενη μέρα που θα ξεκινήσει ο εγκλεισμός για αρκετές εβδομάδες. Επίσης, αρκετοί άνθρωποι κάνουν την τελευταία τους βόλτα, τον τελευταίο τους περίπατο, πριν μπούμε στην καραντίνα. Θέλουν με αυτό τον τρόπο να κρατήσουν λίγο απ’ τη ζωή που είχαν, θέλουν να έχουν μία ανάσα πριν ξεκινήσει η νέα καραντίνα”.


Στη συνέχεια, τονίζει ένα πολύ σημαντικό θέμα: πως -όπως και στην προηγούμενη καραντίνα- υπάρχει αρχή και τέλος σε αυτή τη διαδικασία. “Είναι για το καλό όλων μας, αφορά όλο τον πλανήτη και είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να σταθεί ο ένας τον άλλο, να δείξουμε αλτρουισμό και αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες ημέρες της καραντίνας, ούτως ώστε να είναι πιο ευχάριστο για κάποιους συνανθρώπους μας”.


Γιατί είδαμε φαινόμενα υπερκατανάλωσης;

“Είναι αναγκαίο, στη φύση του ανθρώπου να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο. Και έτσι, αναλόγως την οικονομική δυνατότητα του καθενός, το να αποκτήσει πολλά πράγματα τα οποία τον κάνουν να νιώθει ασφαλή, είναι συνυφασμένο με τον τρόπο ζωής στο δυτικό κόσμο. Δηλαδή, στις ατομικιστικές κοινωνίες με την απόκτηση των αγαθών που είναι ένα από τα κίνητρα για την εργασία μας, την πρόοδο μας, είναι ένα μέτρο για να αξιολογήσουμε τον εαυτό μας, πόσο αυτόνομοι είμαστε και πόσο έχουμε πετύχει στη ζωή. Δηλαδή η αγοραστική μας ζωή και πόσο έχουμε πρόσβαση στα αγαθά που θέλουμε. Και είναι επίσης ένας τρόπος εξήγησης και της αίσθησης της αυτονομίας και της ελευθερίας, μέσω της κατανάλωσης”.


Γιατί αποχώρησαν από την Αθήνα;

“Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τις συνθήκες της καθημερινότητας τους καλύτερες. Οπότε αισθάνονται ότι ζώντας κατά τη διάρκεια της καραντίνας σε μέρη περισσότερο ευχάριστα από το αστικό περιβάλλον, αν δεν έχουν εργασία εδώ, είναι συνταξιούχοι, ή μπορούν να τηλε-εργαστούν, αυτό θα είναι περισσότερο ευχάριστο, έστω και για τους ίδιους, αλλά είναι και περισσότερο ασφαλές συγκριτικά με τα αστικά κέντρα, όπου καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις κρουσμάτων”.


Η καραντίνα δεν είναι διακοπές

“Πρέπει να σημειώσουμε και να πούμε στον κόσμο ότι η καραντίνα δεν είναι διακοπές, ούτε ένα διάλειμμα και γι’ αυτό συστήνω σε όλους να κρατήσουν κατά το δυνατόν τις ρουτίνες τους. Να προσπαθήσουν να παραμείνουν στο πρόγραμμα της ημέρας τους διαχωρίζοντας τη μέρα σε παραγωγικούς χρόνους και σε ελεύθερους χρόνους, να κρατήσουν τα ωράρια της καθημερινότητας, να ξυπνάνε τις ίδιες ώρες, γιατί αν σκέφτονται την καραντίνα ως διακοπές ή ως μία ανάπαυλα είναι πάρα πολύ πιθανό να γίνει επικίνδυνο γιατί δεν θα ασκούμαστε και δεν θα είναι εύκολο να γυρίσουμε στην καθημερινότητα μας, όταν θα έρθει αυτή τη στιγμή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365