Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Κατεβάζει ρολά η εστίαση - SOS εκπέμπουν οι επιχειρηματίες

Σε νέα «δοκιμασία» μπαίνει από το πρωί της Τρίτης η εστίαση

Οι επιχειρηματίες της εστίασης που καλούνται να κλείσουν τα καταστήματά τους από την Τρίτη το πρωί, θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.


Σε νέα «δοκιμασία» μπαίνει από το πρωί της Τρίτης η εστίαση, με εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ να κατεβάζουν ρολά στις περιοχές αυξημένου κινδύνου και τους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε απόγνωση για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.


Το πλήγμα για τον κλάδο, το 8μηνο της πανδημίας ήταν βαρύτατο. Μετά το προηγούμενο δίμηνο λουκέτο λόγω του lockdowwn, οι επιχειρηματίες μετά την επαναλειτουργία τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια σημαντική πτώση του τζίρου που έφτανε το 40% και από τον Αύγουστο σταδιακά με νέους περιορισμούς στο ωράριο και τη χωρητικότητα. Η «βουτιά» στον τζίρο αυτή τη στιγμή αγγίζει το 60% μεσοσταθμικά ενώ οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών έχουν συσσωρευτεί όλους αυτούς τους μήνες και να συνεχίζουν να «τρέχουν».


Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν τους επιχειρηματίες του κλάδου καθώς τα θεωρούν ανεπαρκή.


«Τα μέτρα είναι ελάχιστα. Είναι ουσιαστικά τα ίδια που είχαν ληφθεί τον περασμένο Μάρτιο, σε ένα περιβάλλον βέβαια σήμερα, εντελώς διαφορετικό» επεσήμανε στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.


Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν, μείωση ενοικίων κατά 40% έως το Μάρτιο του 2021, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση,  επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο 6μηνο, απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη για το ίδιο διάστημα, ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του Κλάδου με μη επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς και μεταφορά όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες στο τέλος Απριλίου 2021.


Εντείνεται η ανησυχία για λουκέτα


Η ανησυχία για λουκέτα και απολύσεις στην εστίαση εν μέσω ενός περιβάλλοντος αβεβαιότητας και ανασφάλειας το επόμενο διάστημα εντείνεται, με τους φορείς του κλάδου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.


Επιχειρηματίες μιλώντας insider.gr κάνουν λόγο ακόμη και για «τιμωρία» της εστίασης εξαιτίας όπως λένε, μιας μικρής μερίδας συναδέλφων τους που δεν συμμορφώθηκαν με τα μέτρα το προηγούμενο διάστημα.


«Αισθανόμαστε ότι «τιμωρείται» όλη η εστίαση για 10-15 καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα. Η εστίαση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κρατήσει τα μέτρα όπως πρέπει, χωρίς να ξεφεύγουμε και τώρα «τιμωρούμαστε» ξανά» σημείωνε στο insider.gr ο Γιάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της Ένωσης εστιατόρων ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης.


Σημειώνεται πάντως ότι από τα νέα μέτρα εξαιρούνται η υπηρεσία της κατ’ οίκον διανομής φαγητού καθώς της παραλαβής από το κατάστημα.


Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες σκέφτονται να επεκταθούν στο delivery όπως άλλωστε έγινε και την προηγούμενη περίοδο που έκλεισαν τα καταστήματα εστίασης προκειμένου να διατηρηθούν έστω και με αυτό τον τρόπο ανοιχτά.


Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στον χώρο του delivery μπήκαν εν μέσω πανδημίας, ακόμη και πολυτελή εστιατόρια αλλά και αλυσίδες εστίασης που μέχρι σήμερα αντιστέκονταν σθεναρά, κυρίως μέσω συνεργασίας με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού.


Από την πλευρά του πάντως ο κ. Καββαθάς κάνει λόγο για «απέλπιδα κίνηση καθώς με τις προμήθειες  που θα δίνουν οι επαγγελματίες, χάνουν όλο το περιθώριο του κέρδους». Σημειώνει επίσης ότι λόγω της στροφής αρκετών επαγγελματιών στο delivery το προηγούμενο διάστημα, «ο χώρος είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365