Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020

Έρχονται αυξήσεις και αναδρομικά για 200.000 συνταξιούχους - Ποιους αφορά

Αυξήσεις θα δουν οι νέοι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά

Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις καθώς και αναδρομικά από 1/10/2019 σε 200.000 περίπου συνταξιούχους με πάνω από 30 συντάξιμα έτη «ξεκλειδώνει» εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.


Τα αναδρομικά και οι αυξήσεις επρόκειτο αρχικά να καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου, αλλά λόγω της πανδημίας μετατέθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του 2021.  


Αυξήσεις θα δουν οι νέοι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Από τους υπόλοιπους, που διατηρούν προσωπική διαφορά, ορισμένοι θα δουν αυξήσεις στην «τσέπη» και άλλοι λόνο λογιστικές αυξήσεις.


Η εγκύκλιος αφορά τον επανυπολογισμό από 1η Οκτωβρίου 2019 των συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλουπου έχουν απονεμηθεί από 13 Μάιου του 2016 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2019, με βάση τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου .


Αρχικά εφαρμόζεται στους νέους συνταξιούχους που αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Αυτοό θα λάβουν και τις αυξήσεις του νέου νόμου.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εγκύκλιο, για τη νέα αναπροσαρμογή και επανυπολογισμό των συντάξεων που είχαν απονεμηθεί ήδη πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν τον Μάιο του 2016, «θα ακολουθήσουν ειδικότερες οδηγίες».


Όπως διευκρινίζεται, θα εφαρμοστεί διπλός επανυπολογισμός για όλες τις νέες συντάξεις από όλα τα πρώην Ταμεία πλην του πρ. ΟΓΑ ως εξής :


Για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης έως την 30/09/2019 με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου

Για το χρονικό διάστημα από 1/10/2019 και εφεξής με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι η διαχείριση των συντάξεων αφορά αιτήσεις του 2016, του 2017, του 2018 που διατηρούν – λόγω της 3ετούς μεταβατικής περιόδου του νόμου Κατρούγκαλου – προσωπική διαφορά.


Υπενθυμίζεται πως όσοι συνταξιούχοι υπέβαλλαν αίτηση μετά τις 13 Μαίου του 2016 και έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 κι εφόσον η σύνταξή τους υπολογίστηκε με το νόμο Κατρούγκαλου 20% μικρότερη συγκριτικά με την σύνταξη που θα έπαιρναν με το παλαιό καθεστώς, λαμβάνουν το 50% της διαφοράς των δυο συντάξεων ως προσωπική διαφορά.


Αντίστοιχα, όσοι συνταξιούχοι βγήκαν το 2017 δικαιούνται το 1/3 της διαφοράς, ενώ όσοι βγήκαν το 2018 το 1/4 της διαφοράς. Καθώς οι εν λόγω συντάξεις επανυπολογίζονται από 1η Οκτωβρίου, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως θα επανυπολογιστούν και οι προσωπικές τους διαφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365