Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Πετρέλαιο: Πόσο ψηλά μπορούν να φθάσουν οι τιμές το 2021

Οι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα έχουν πράγματι ανοδική πορεία το 2021

Οι τρέχουσες προσδοκίες για τις τιμές του πετρελαίου «δείχνουν» κέρδη, ειδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.


Η πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίων και οι προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ + θα αποφασίσει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες να παρατείνει τις τρέχουσες περικοπές για τρεις μήνες αντί να τις χαλαρώσει από τον Ιανουάριο του 2021, αναπτερώνουν τις ελπίδες ότι η αγορά πετρελαίου θα ανακτήσει κάποια ισορροπία το επόμενο έτος, ωθώντας τις τιμές πιο ψηλά.


Επί του παρόντος, οι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα έχουν πράγματι ανοδική πορεία το 2021, καθώς τα αποθέματα (τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται άνω του μέσου όρου) θα μειωθούν εν όψει της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου.


Αρκετά στοιχεία τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταστήσει τους συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου και τους αναλυτές πιο αισιόδοξους για το επόμενο έτος, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων COVID-19.


Πρώτον, τα αποθέματα στις Η.Π.Α. εξακολουθούν να είναι πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, αλλά έχουν μειωθεί από τα υψηλότερα επίπεδα που είχαν καταγράψει νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναλυτή στο Reuters, John Kemp.


Παράλληλα, η ζήτηση πετρελαίου στην Ασία έχει ενισχυθεί εμφανώς τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας στην αγορά πετρελαίου την ελπίδα ότι τουλάχιστον σε μια περιοχή, η ζήτηση θα είναι ισχυρή το τέταρτο τρίμηνο.


Τρίτον, οι ελπίδες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο δημιουργούν κάποιες επιπλέον προοπτικές ότι η ζωή θα μπορούσε να επιστρέψει σε κάποια μορφή κανονικότητας κάποια στιγμή το 2021.


Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι τρέχουσες προσδοκίες για τις τιμές του πετρελαίου «δείχνουν» κέρδη, ειδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.


Η τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση των αναλυτών στο Reuters, πριν από τις ενθαρρυντικές ανακοινώσεις για το εμβόλιο, αναφέρει ότι οι τιμές του Brent θα φτάσουν τα 49,76 δολάρια ανά βαρέλι το 2021, σε σύγκριση με τα 50,41  που αναμενόταν στην προηγούμενη έρευνα.


Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τις τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να περιοριστούν καθώς οι αυξανόμενες περιπτώσεις COVID στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη οδηγούν σε νέα lockdown τα οποία επηρέαζαν βραχυπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση στις μεταφορές. Η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα επηρεαστεί η ζήτηση πετρελαίου και πόσο γρήγορα οι αναπτυγμένες οικονομίες και η ζήτηση θα ανακάμψουν από αυτό το δεύτερο κύμα θα συνεχίσουν να πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω, τουλάχιστον στις αρχές του επόμενου έτους. Ο αντίκτυπος του εμβολίου στη ζήτηση πετρελαίου και στις τιμές spot δεν αναμένεται να γίνει εμφανής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την περασμένη εβδομάδα.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365