Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Δείκτης θετικότητας: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 54 ημερών κι όμως αυστηρότερα lockdown

Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν τα φετινά Χριστούγεννα κι ο δείκτης θετικότητας πέφτει καθημερινά

Κι ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώνεται καθημερινά, τα μέτρα… σκληραίνουν. Πώς εξηγείται αυτή η αντίστροφη πορεία και τι πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε επιτέλους «ανάσα». 


Παράδοξο. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει ακριβώς τα όσα συμβαίνουν αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας και την πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός στην χώρα.


Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν τα φετινά Χριστούγεννα κι ο δείκτης θετικότητας πέφτει καθημερινά, ωστόσο αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα αντί για την… χαλάρωση των μέτρων που όλοι περιμέναμε, η κυβέρνηση να “σφίγγει” το ζωνάρι του lockdown!


Ποιο είναι λοιπόν το παράδοξο; Ότι ενώ ο δείκτης θετικότητας κατέγραψε χαμηλό 54 ημερών (!) τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο ήταν ξανά αποκαρδιωτικά: 1.155 νέα κρούσματα, 78 νεκροί και 542 διασωληνωμένοι.


Η εικόνα καλυτερεύει αλλά πολύ αργά. Μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας, καθώς τα κρούσματα είναι -ακόμα- σταθερά τετραψήφια, οι νεκροί δεκάδες και οι διασωληνωμένοι μειώνονται κυριολεκτικά κατά μόλις λίγοι την ημέρα.


Το “καράβι” των γιορτών έχει ήδη… σαλπάρει και με την εικόνα που υπάρχει καθημερινά, η ρεαλιστική προσέγγιση είναι πως και από τον νέο χρόνο θα πάμε με lockdown και μέτρα.


Ο δείκτης θετικότητας που “πέφτει” συνεχώς και η μεγάλη ελπίδα

Όπως προαναφέραμε, πάντως, το μοναδικό θετικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ο δείκτης θετικότητας, καθώς το 3,4% της Πέμπτης, 17.12.2020, είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μετά το 2,86% της 24ης Οκτωβρίου του 2020. Έκτοτε, ο δείκτης αυτός, ο οποίος και αποτελεί το απόλυτο “εργαλείο” με βάση το οποίο οι ειδικοί εισηγούνται τα όποια μέτρα, έχει παρουσιάσει πολλά “σκαμπανεβάσματα”, όμως πρώτη φορά χθες έπεσε τόσο χαμηλά.


Σημειώνουμε εδώ πως το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής είναι το 4% όμως ακόμα… έχουμε δρόμο. Κι αυτό διότι οι ειδικοί λένε πως για να πούμε με μια ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4-5 μέρες κάτω του 4%.


Ίσως όμως είμαστε στα μέσα αυτής της διαδρομής. Κι αυτό διότι η Πέμπτη, 17.12.2020, ήταν η δέκατη συνεχόμενη μέρα που ο δείκτης θετικότητας δεν ξεπέρασε το 5,5% αλλά και η τρίτη συνεχόμενη που κινήθηκε στο “πράσινο” όριο του 4% και κάτω.


Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη, 08.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,6%.


Την Τετάρτη, 09.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,5%.


Την Πέμπτη, 10.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,7%.


Την Παρασκευή, 11.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,2%.


Το Σάββατο, 12.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 3,8% (σ.σ. η πρώτη μέρα μετά από καιρό που ο δείκτης έγινε… πράσινος).


Την Κυριακή, 13.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,3%.


Την Δευτέρα, 14.12.2020, όπως προαναφέραμε, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,3%.


Την Τρίτη 15.12.202 ο δείκτης θετικότητας έγινε και πάλι πράσινος με 3,7%.


Την Τετάρτη 16.12.202 ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε στο 3,5%.


Και την Πέμπτη, 17.12.2020, ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε εκ νέου στο 3,4%.


Παρόλα αυτά, όπως προαναφέραμε, η κατάσταση είναι ακόμα οριακή κι έτσι η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα -σκληρό lockdown εποχής Μαρτίου για να ακριβολογούμε- για περιοχές της δυτικής Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365