Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Υψηλή φορολογία και πανδημία αδειάζουν το ποτήρι για τα αλκοολούχα ποτά

Η πρόβλεψη για το 2021 είναι πάρα πολύ δύσκολη

«Βουτιά» 40% στις πωλήσεις εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, με τις απώλειες εσόδων (ΕΦΚ, ΦΠΑ, φόροι εισοδήματος) να φτάνουν τα 380 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν για τα αλκοολούχα ποτά καθώς και το παράνομο εμπόριο.


Τα παραπάνω προκύπτουν από τη μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα» η οποία παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών.


Oι προβλέψεις μάλιστα των επιχειρηματιών του κλάδου για ανάκαμψη στα προ πανδημίας επίπεδα, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες καθώς εκτιμάται ότι οι πωλήσεις αλκοολούχων δεν θα καταφέρουν να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 μέχρι το 2023.


«Η πρόβλεψη για το 2021 είναι πάρα πολύ δύσκολη, πιστεύω ότι δεν θα είναι τόσο αισιόδοξο όσο πιστεύουν μερικοί» τόνισε ο πρόεδρος της ΕνΕΑΠ, Ισίδωρος Ρεβάχ και πρόσθεσε: «Θα έχουμε μία ανάκαμψη αλλά θα είναι της τάξης του 10% -15% στο μειωμένο 2020. Πιστεύω ότι από το 2022 και 2023 και μετά θα δούμε την «καλή» χρονιά του 2019, η οποία ήταν η πρώτη χρονιά που είχαμε μια μικρή αύξηση, μετά την δεκαετία που προηγήθηκε με τεράστια μείωση».


Σημειώνεται πως η συνολική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Συγκεκριμένα για το 2019 η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας ήταν 2,3 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά υποστηρίζονται 66 χιλ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.


Εξαιτίας της πανδημίας ο κλάδος, ο οποίος εξαρτάται άμεσα από εκείνους της εστίασης και του τουρισμού, υπέστη ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της συνολικής καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας στο πρώτο lockdown, με μείωση του ΑΕΠ, της συρρίκνωσης της δραστηριότητας στην εστίαση αλλά και της μείωσης των τουριστικών ροών.


Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η αγορά συρρικνώθηκε καθώς η επιτόπια κατανάλωση είχε ουσιαστικά απαγορευτεί, ενώ η μείωση των εισοδημάτων περιόρισε την κατανάλωση κατά 24% στο πρώτο 8μηνο και κατά 32% μετά τον Μάρτιο.


«Αναγκαία η μείωση της φορολογίας»

Η υψηλή φορολογία των αλκοολούχων ποτών αποτελεί το άλλο μεγάλο πρόβλημα του κλάδου καθώς όπως επισημαίνεται η Ελλάδα έχει τον 3ο υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) στην Ευρώπη, και τον 1ο υψηλότερο εντός ΕΕ-27, ενώ ταυτόχρονα είναι κατά 1.500 ευρώ υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών.


Παράλληλα η πολύ υψηλή φορολογία δημιουργεί, ευνοϊκό περιβάλλον για φοροδιαφυγή και παράνομο εμπόριο αφού όπως παρατηρήθηκε, οι υψηλοί φόροι στα αλκοολούχα ποτά τα χρόνια της κρίσης συνέβαλαν στην υποκατάσταση της νόμιμης αγοράς με παράνομα ποτά.


Η μελέτη, μεταξύ άλλων, αποτιμά τις θετικές επιδράσεις για τον κλάδο, την απασχόληση και την οικονομία από τη δυνητική μείωση των φορολογικών συντελεστών ΕΦΚ στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου καθώς και του ΦΠΑ για την κατηγορία των αλκοολούχων ποτών. Τονίζεται ακόμη ότι ο περιορισμός του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών π.χ. μέσω μείωσης του ΕΦΚ, αλλά και με συντονισμένους ελέγχους, εκτιμάται ότι θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Ενδεικτικά, η μείωση του λαθρεμπορίου κατά 20% εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιπλέον έσοδα 28,6 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και ΦΠΑ ετησίως. Μεγαλύτερη μείωσή του κατά 50% και μεταφορά αυτών των ποσοτήτων κατανάλωσης στη νόμιμη αγορά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετα έσοδα 71,3 εκατ ευρώ από ΕΦΚ και ΦΠΑ.


Στις τοποθετήσεις τους φορείς της αγοράς, τόνισαν την ανάγκη για ανάγκη μείωσης της φορολογίας και ως λύση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καθώς και για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα.


Ενίσχυση της εξωστρέφειας

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ Νίκος Καλογιάννης, «η ελληνική παραγωγή δεν έχει ευτυχώς ακόμα επηρεαστεί, όσον αφορά στις εξαγωγές της».


«Από τη δική μας επιχείρηση ξέρω ότι ίσα ίσα έχουν αυξηθεί λιγάκι γιατί οι ξένοι πίνουν περισσότερο σπίτι τους παρά έξω, ειδικά τσίπουρο και ούζο. Το γεγονός ότι πίνουν στο σπίτι έχει βοηθήσει ώστε οι εξαγωγές μας να είναι αυξημένες. Άρα το πρόβλημα μας είναι εδώ, στην Ελλάδα, ενώ οι εξαγωγές μας ανεβαίνουν. Γι΄ αυτό ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ, της φορολογίας, της γραφειοκρατίας, Ευτυχώς έξω πάμε καλά» τόνισε ο κ. Καλογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365