Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Εξερράγη η Αίτνα: Απίστευτες εικόνες από το «ξύπνημα» του ηφαιστείου (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

«Βρυχάται» και πάλι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης!

«Ξύπνησε» η Αίτνα το βράδυ της Κυριακής (13/12), με το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης να «φτύνει» σιντριβάνια λάβας ύψους έως και 100 μέτρων!


«Βρυχάται» και πάλι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης!


Το βράδυ της Κυριακής (13/12) καταγράφηκε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα γύρω στις 21:20 το βράδυ τοπική ώρα και μέσα σε μισή ώρα η ένταση της έκρηξης στον νοτιοανατολικό κρατήρα της αυξήθηκε από το μέτριο σε υψηλό επίπεδο.


Σιντριβάνια λάβας ύψους έως και 100 μέτρων και μια στήλη τέφρας, που υψώθηκε στα 5 χλμ., καταγράφηκαν από κάμερες, με τις εικόνες να κόβουν την ανάσα.


Σύμφωνα με το Volcanic Ash Advisory Centre της Τουλούζης, καλύφθηκαν με στάχτες χωριά και πόλεις νότια της Αίτνας στη Σικελία, ενώ οι «βρυχηθμοί» του ηφαιστείου ακούστηκαν μέχρι την Καλαβρία.


Είχε προηγηθεί ένας σεισμός εντάσεως 2,7 Ρίχτερ στους πρόποδες της Αίτνας λίγο πριν την έκρηξη, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 17 σεισμικές δονήσεις.


Θυμίζουμε, η πιο πρόσφατη σοβαρή έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου του 2017, όταν τραυματίστηκε και ένα συνεργείο του BBC. 


Με περιφέρεια βάσης 140 χλμ. και ύψος 3.329 μ. η Αίτνα είναι η υψηλότερη κορυφή της Ιταλίας νότια των Άλπεων και μακράν το μεγαλύτερο από τα τρία ηφαίστεια της γειτονικής χώρας και το δεύτερο -μετά τo Κιλαουέα στη Χαβάη- πιο ενεργό στον πλανήτη.


Γενικά, πάντως, δεν θεωρείται -προς ώρας- επικίνδυνο το ηφαίστειο. Άλλωστε χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις γύρω περιοχές και εκμεταλλεύονται τα γόνιμα εδάφη τους για αγροκαλλιέργειες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365