Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Άνοιγμα σχολείων μετά τα Φώτα - Το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό

Κάποιες περιοχές βράζουν

Για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός στην Ελλάδα ενημερώνουν και σήμερα, Δευτέρα 07.12.2020, όπως κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, οι αρμόδιες Αρχές, την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει τα… κακά μαντάτα για νέα κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους.


Όπως σας έχει ενημερώσει από νωρίς το newsit.gr, στην ενημέρωση δεν θα συμμετέχει ο Νίκος Χαρδαλιάς, επειδή τα καιρικά φαινόμενα στην Βόρεια Ελλάδα επιβάλλουν την παρουσία του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Ο κ. Χαρδαλιάς θα είναι παρών στην ενημέρωση της Παρασκευής.


Έτσι, την ενημέρωση κάνουν σήμερα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.


Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.


“Κάποιες περιοχές βράζουν – Άνοιγμα σχολείων μετά τα Φώτα”

Τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως από τα 1.251 νέα κρούσματα, τα 250 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 243 στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, στο Κιλκίς καταγράφηκαν 102, με την καθηγήτρια να τονίζει πως από την μία τα κρούσματα μειώνονται σε κάποιες περιοχές, αλλά από την άλλη πως υπάρχουν άλλες που ακόμη “βράζουν” όπως χαρακτηριστικά τόνισε.


Στην συνέχεια η ίδια ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία μέχρι το τέλος του έτους, ενώ διευκρίνισε πως η επιτροπή εισηγείται το άνοιγμά τους μετά τη γιορτή των Φώτων.


«Το σημαντικότερο κριτήριο για άρση των μέτρων είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ και η εικόνα δεν βελτιώθηκε. Οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας εντός και εκτός σχολικών μονάδων θα επιβαρύνει το ιικό φορτίο. Επιπρόσθετα αμφισβητήθηκε το όφελος γιατί θα υπήρχαν μόλις επτά ημέρες μέχρι να κλείσουν εν νέου τα σχολεία. Η θέση της επιτροπής δεν άλλαξε: Η εκπαίδευση αποτελεί βασική προτεραιότητα σε εμάς. Αν και η τηλεκπαίδευση λειτουργεί πολύ καλά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική εκπαίδευση. Υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται διασπορά εντός σχολικών μονάδων και εισηγούμαστε άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.


Αγγλία, εμβόλιο… διαβατήριο

Ακολούθως μίλησε για την απόφαση της Αγγλίας να “τρέξει” το ζήτημα του εμβολιασμού, καθώς έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ενέκρινε το εμβόλιο, τονίζοντας πως πρόκειται για μια χώρα πρωτοπόρο στη διαχείριση ζητημάτων Δημόσιας Υγείας.


Επιπλέον, η κ. Παπαευαγγέλου, επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για «διαβατήριο» εμβολιασμού σε όσους πολίτες κάνουν το εμβόλιο, στα πρότυπα της Βρετανίας. Επίσης τόνισε πως το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό. «Είμαστε κάθετοι, κανένα θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολίου. Θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες. Ως προς το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα μπορεί κάποιος να το τυπώνει. Ως προς τα περί “διαβατηρίου” εμβολιασμού στη χώρα μας, δεν έγινε καμία τέτοια συζήτηση στην επιτροπή», είπε.


“Κάτω από τη μονάδα το Rt σε Αττική και Θεσσαλονίκη” είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε πως «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Μικρότερη η συρρίκνωση από τις προηγούμενες εβδομάδες. Εξαιρετικά υψηλά τα ενεργά σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά πλέον ανέρχονται στα επίπεδα των τελών Οκτωβρίου, αρχών Νοεμβρίου. Το Rt σε Αττική και Θεσσαλονίκη έπεσε κάτω από τη μονάδα. Η Θεσσαλονίκη έχει υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με την Αττική. Επιμένει επίσης το επιδημιολογικό φορτίο στη Δυτική Ελλάδα».


Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας πως «η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται ήδη σε οριακή κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365