Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Τι δείχνει η νέα έρευνα για το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Οι τελευταίες μετρήσεις αφορούν δειγματοληψίες στα λύματα

Συνεχιζόμενη πτωτική τάση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα για την εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη, στη σχετική έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.


Ο εξορθολογισμός της τελευταίας μέτρησης, που ολοκληρώθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων, επιβεβαιώνει ότι μετά από μία εβδομάδα, όπου το ιικό φορτίο είχε παραμείνει σε σταθερά επίπεδα, η αποκλιμάκωση από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό.


Οι τελευταίες μετρήσεις αφορούν δειγματοληψίες στα λύματα, σε ημέρες που περιλαμβάνουν το μερικό άνοιγμα της αγοράς (click away, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κλπ). “Είναι θετικά τα πρώτα δείγματα, που λαμβάνουν υπόψη και νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στην πόλη, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από τις επόμενες μετρήσεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων η ανάγνωση των δεδομένων, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.


Φαίνεται η μετάλλαξη του ιού στα λύματα;

Ερωτηθείς αν μέσα από τη μεθοδολογία που εφαρμόζει η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ είναι εφικτή και η ανίχνευση στα λύματα της “βρετανικής” μετάλλαξης του κορωνοϊού, που είναι πολύ πιο μολυσματική, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε πως “είναι κάτι στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε απαντήσεις και ήδη διερευνούμε τη διαδικασία στησίματος μια επιστημονικά ακριβούς μεθοδολογίας, τα αποτελέσματα της οποίας, όπως και όσα αποτελέσματα έχουμε παράξει μέχρι σήμερα, θα τεθούν στη διάθεση της Πολιτείας”.


Στο συνημμένο διάγραμμα του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα -όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ- οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.


Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365